FORUMS: list search recent posts

OMF not exporting properly in 7.0.1

COW Forums : Apple Final Cut Pro Legacy

<< PREVIOUS   •   FAQ   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Bryan Roberts
OMF not exporting properly in 7.0.1
on Dec 22, 2009 at 9:10:51 pm

So I'm having a weird FCP issue. I'm exporting OMF files for a feature - it was shot on an EX-3, it's in XDCAM, I've done several films with this exact same setup and same composer and sound designer with no issue. This is my first OMF export on FCP 7 and now my mixer is having serious issues - the 2 pops are lined up properly at the head of the film (even though they aren't falling at the correct 59:58 but they're at least lined up) but at the end, the 2 pops are all over the place. There seems to be no rhyme or reason to my export issue, there's dialogue moved a few seconds off of it's paired track (say A1 is boom, A2 is lav - in the FCP timeline they're in sync but in protools on my OMF, the A1 track will happen a few seconds early - it's not drift or consistent - then in other scenes those tracks will be fine). I've tried exporting an OMF from two different FCP 7.0.1 versions (tried at my mixers studio on a consolidated project of the film off of a firewire drive so the project file itself was different) with the same issue. The only positive thing I can say is that each time, it makes the exact same OMF with the same issues so it's not randomly having errors. Multiple FCP setups spat out exactly the same problemed OMF. I did a search to see if 7.0.1 had a known bug with OMF's but I couldn't find anything. Just in case, here's how I export OMF's and is how I've been doing it the past 5 years:

Mute all tracks except those I want to export (say for the first file I'll leave only A1 and A2 on). File > Export > Audio to OMF > 48khz, 16 bit, 4 second handles (we tried doing 1 second handles and 10 second handles with no luck). Then I'll do the same for A3-A4, then A5-A10 will usually fit on one OMF file.

Any ideas? We're on a very tight deadline as this was actually Brittany Murphy's last starring role and the producers want to get this film to market (I know, it sounds horrible but is the nature of the business I guess)...

FCP / AVID EDITOR
Features : Television
http://www.DefiningFilms.com


Return to posts index

Shane Ross
Re: OMF not exporting properly in 7.0.1
on Dec 22, 2009 at 9:23:13 pm

I had this EXACT issue...I swear to God! And I tried everything...never seen this before.

You know what solved it? Automatic Duck. Get PRO EXPORT from http://www.automaticduck.com and that will do you right.

http://lfhd.net/2009/10/28/duck-dodgers-to-the-rescue/



Shane



GETTING ORGANIZED WITH FINAL CUT PRO DVD...don't miss it.
Read my blog, Little Frog in High Def


Return to posts index

Bryan Roberts
Re: OMF not exporting properly in 7.0.1
on Dec 22, 2009 at 9:26:06 pm

Oddly enough, I won Automatic Duck at the last LAFCPUG meeting with Walter Murch and was trying to sell it against LAFCPUG wishes. No one bought it, must be a sign, or something, crazy.

FCP / AVID EDITOR
Features : Television
http://www.DefiningFilms.com


Return to posts index


Shane Ross
Re: OMF not exporting properly in 7.0.1
on Dec 22, 2009 at 9:29:05 pm

[Bryan Roberts] " I won Automatic Duck at the last LAFCPUG meeting with Walter Murch and was trying to sell it against LAFCPUG wishes."

FOR SHAME! And to admit it! DOUBLE for shame. Wes of Automatic Duck paruses these forums you know...

Glad you have it. Use it. And I hope that you AT LEAST showed some excitement as you went to collect your prize so that you got the Automatic Duck bottle opener too...



Shane



GETTING ORGANIZED WITH FINAL CUT PRO DVD...don't miss it.
Read my blog, Little Frog in High Def


Return to posts index

Bryan Roberts
Re: OMF not exporting properly in 7.0.1
on Dec 22, 2009 at 9:31:02 pm

Shane, my friend, I got a bottle opener that I use nightly after long edit sessions AND a Walter Murch fortune which resides in my wallet. I thought it was more noble to admit my faults :( - I learned my lesson though, if you win a raffle prize, it's for a reason.

FCP / AVID EDITOR
Features : Television
http://www.DefiningFilms.com


Return to posts index

Shane Ross
Re: OMF not exporting properly in 7.0.1
on Dec 22, 2009 at 9:32:51 pm

I use the bottle opener to hang my (now useless) Avid dongle on.

Glad you got it, and that it will help. I hope that Brittany's last film is a good one. All thanks to you no doubt.



Shane



GETTING ORGANIZED WITH FINAL CUT PRO DVD...don't miss it.
Read my blog, Little Frog in High Def


Return to posts index


Bryan Roberts
Re: OMF not exporting properly in 7.0.1
on Dec 22, 2009 at 9:41:29 pm

Very kind of you to say - It was a VERY small budget action suspense film but I hope the reaction is positive.

Just to clarify, I meant a paper Walter Murch fortune in my wallet, not Walter Murch's fortune as in I'm rich Walter Murch style, in my wallet :)

FCP / AVID EDITOR
Features : Television
http://www.DefiningFilms.com


Return to posts index

Shane Ross
Re: OMF not exporting properly in 7.0.1
on Dec 22, 2009 at 10:06:43 pm

I knew what you meant. I was there too. I was the first guest... Opening act.

Shane



GETTING ORGANIZED WITH FINAL CUT PRO DVD...don't miss it.
Read my blog, Little Frog in High Def


Return to posts index

Bryan Roberts
Re: OMF not exporting properly in 7.0.1
on Dec 22, 2009 at 11:27:59 pm

I remember Shane, the great MC 4.0 demo. I have since updated my old version 3 to 4 since that demo (and the other one showing that if you move a clip in segment mode, the dissolves and fades stay intact, thank the lord).

FCP / AVID EDITOR
Features : Television
http://www.DefiningFilms.com


Return to posts index


Bryan Roberts
Re: OMF not exporting properly in 7.0.1
on Dec 23, 2009 at 1:02:59 am

Just got back from running the new Automatic Duck OMF's over to the sound designer and composer... SAME THING! I'm beginning to think this is a big bug in 7.0.1... my last ditch effort is to try an AAF from Automatic Duck...

FCP / AVID EDITOR
Features : Television
http://www.DefiningFilms.com


Return to posts index

Shane Ross
Re: OMF not exporting properly in 7.0.1
on Dec 23, 2009 at 1:08:14 am

If this was a big bug in 7.0.1, more people would be reporting the issue. But since there isn't. There might be some big corruption in your sequence or project or something. Something specific to that system.

Can you try to open the project and export on another machine? Or do you only have the one?


Shane



GETTING ORGANIZED WITH FINAL CUT PRO DVD...don't miss it.
Read my blog, Little Frog in High Def


Return to posts index

Bryan Roberts
Re: OMF not exporting properly in 7.0.1
on Dec 23, 2009 at 1:37:31 am

Yep, I tried exporting on the sound designers FCP 7.0.1 from a consolidated project file using a firewire drive with the media (the project was already consolidated onto an external drive for the online). I got the exact same OMF as I had the first time from my own machine, exact same errors...

FCP / AVID EDITOR
Features : Television
http://www.DefiningFilms.com


Return to posts index


Bryan Roberts
Re: OMF not exporting properly in 7.0.1
on Dec 23, 2009 at 6:11:42 am

Spoke with Keith Hatounian over the phone regarding the issue - his suggestion was to try opening it in Soundtrack Pro, see if the issue translated there and if not, export an AAF from Soundtrack - otherwise he was taking me through the steps of how to lower the version of my project back to FCP 6 to do it there. Soundtrack Pro opened the project fine WITHOUT any issue however when the AAF was imported into ProTools, it crashed the system every time (the AAF's from Soundtrack aren't self contained and there's no options to make them that way so it was a reference file and 6,200 audio clips). However, I tried an AAF from Automatic duck which I set to be self contained and eureka, it opened properly in FCP. Thank god, but I still wish I knew what the issue is, troubling that I don't know if it's a bug or just a freak occurrence...

FCP / AVID EDITOR
Features : Television
http://www.DefiningFilms.com


Return to posts index

Neil Sadwelkar
Re: OMF not exporting properly in 7.0.1
on Dec 23, 2009 at 12:26:08 pm

I have a memory of seeing the exact same issue you report, in FCP 4 or 5 some years ago. At that time I solved it by examining the source clips. I found some to be MP3 clips, which I converted to AIF and re-inserted. I also found some DV clips audio to be 32 kHz, I converted these to 48 kHz. And after that all was well.

I'm not sure this is the same problem that's re-surfaced in FCP 7.0.1, but just a thought.

One issue in OMFs that we are seeing (was so in FCP 6 as well) is that exported OMFs do not have time code from the original BWFs used in FCP. Especially so when the FCP clips are actually merged clips. This is separate audio in a film (24@25 project).

So we've put this down as an unresolved issue, probably affecting only PAL film projects.

-----------------------------------
Neil Sadwelkar
neilsadwelkar.blogspot.com
twitter: fcpguru
FCP Editor, Edit systems consultant
Mumbai India


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2019 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]