AVID: Avid Editing Forum Avid Editing Tutorials

slow AMA with REUTERS H264 footage

COW Forums : Avid Media Composer

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Ingo Witte
slow AMA with REUTERS H264 footage
on Sep 27, 2017 at 9:49:24 am

hi colleagues,

i am working for intern. broadcaster with Reuter Archive footage access on Avid MC8.8.,
when i link it with AMA its very slow and impossible to edit properly (on different machines). normaly Avid handles h264 in MP4 containers good, but this Reuters stufff....baaaad!

i talked allready to the Reuters support, they have not clue...!

has anyone the same problem and maybe a solution?
thx


Return to posts index

John Pale
Re: slow AMA with REUTERS H264 footage
on Sep 27, 2017 at 12:49:01 pm

I cant speak specifically to Reuters footage, but I have seen some types of H.264 (GoPro?) footage make MC basically unusable, forcing me to transcode. Not sure if the footage was long GOP, which is more processor intensive.

Newer versions of MC have improved linked footage performance. If you are in a position to upgrade, I’d try and see if it helps.


Return to posts index

Ingo Witte
Re: slow AMA with REUTERS H264 footage
on Sep 27, 2017 at 4:08:19 pm

Thank you for your response John, but I already have the latest version of mediacomposer. It is playing, but very very shutting and delayed.


Return to posts index


Shane Ross
Re: slow AMA with REUTERS H264 footage
on Sep 27, 2017 at 6:07:13 pm

Any reason why you aren't transcoding it?

Shane
Little Frog Post
Read my blog, Little Frog in High Def


Return to posts index

Ingo Witte
Re: slow AMA with REUTERS H264 footage
on Sep 27, 2017 at 8:29:19 pm

Hi Shane,
I just don't have always the time...under time pressure editing for news, 5 clips 3min each, coming on the Reuters site, I need maybe 15 sec from each one, transcoding of all clips needs 9min each...impossible.


Return to posts index

Ingo Witte
Re: slow AMA with REUTERS H264 footage
on Sep 27, 2017 at 8:32:56 pm

I was experimenting with 3rd part progs, to change the container without recode, sometimes after this the clips where prefect playing with AMA...sometimess...


Return to posts index


Ingo Witte
Re: slow AMA with REUTERS H264 footage
on Sep 29, 2017 at 10:05:45 am

Hi Shane again,
if you want to have a look at the footage and see if its my handling:

https://drive.google.com/file/d/0B9S3vqKgrUprSUxqam9Da2Jva3M/view?usp=shari...

please do not use for anything than testing...All Copyrights owned by Reuters.
thx

https://drive.google.com/file/d/0B9S3vqKgrUprSUxqam9Da2Jva3M/view?usp=shari...


Return to posts index

Shane Ross
Re: slow AMA with REUTERS H264 footage
on Sep 29, 2017 at 7:21:09 pm

Yeah, that's VERY VERY sluggish. it must be highly compressed or something. Definately transcode. It'll take less time to do that than it does trying to play this thing.

Shane
Little Frog Post
Read my blog, Little Frog in High Def


Return to posts index

Ingo Witte
Re: slow AMA with REUTERS H264 footage
on Sep 29, 2017 at 8:20:56 pm

Thank you for your effort. It must be the coding or the Avid system, both crazy for professional broadcast company's....


Return to posts index


Shane Ross
Re: slow AMA with REUTERS H264 footage
on Sep 27, 2017 at 9:19:06 pm

Well, if you have problematic clips, often that is faster than dealing with the skipping, and searching for answers.

And you can subclip after AMA and transcode only the subclips.

Shane
Little Frog Post
Read my blog, Little Frog in High Def


Return to posts index

Ingo Witte
Re: slow AMA with REUTERS H264 footage
on Oct 13, 2017 at 8:06:26 pm

Hi Shane again,
did you get the Flexframe "S" symbol with the green dot in the timeline too? do you know why this footage is converted? i chenged everything in "source settings" but didnt get faster playback.
best
ingo

Ingo Witte
DoP
Berlin /Europe


Return to posts index

Shane Ross
Re: slow AMA with REUTERS H264 footage
on Oct 13, 2017 at 8:37:41 pm

The "S" means SPATIAL, meaning the clip is a different size than the project. It hasn't been converted...well, OK, it has...it's been resized to fill the screen. But I'm telling you, this clip needs to be converted BEFORE you AMA link to it and use it. It's compression is really taxing the system.

Shane
Little Frog Post
Read my blog, Little Frog in High Def


Return to posts index


Ingo Witte
Re: slow AMA with REUTERS H264 footage
on Oct 13, 2017 at 11:38:53 pm

yes, but...P2 50mBit AVCintra ha 1440x1080 too, no symbol. if i recode the file in any whatever h264 the symbol is gone and it get nice playback...there is a solution for this, i m sure. maybe a codec interpretation mistake, or level problem...

Ingo Witte
DoP
Berlin /Europe


Return to posts index

Shane Ross
Re: slow AMA with REUTERS H264 footage
on Oct 14, 2017 at 12:32:46 am

Yes, 1440x1080 doesn't match the project settings, which at 1920x1080. Try ProRes or DNxHD, not AVCIntra.

Shane
Little Frog Post
Read my blog, Little Frog in High Def


Return to posts index

Ingo Witte
Re: slow AMA with REUTERS H264 footage
on Oct 27, 2017 at 12:20:39 pm

Hi Shane again...nice song lyrics...

if you start a native Avid P2 project 1080-50i you can choose between 1440x1080(50mbit) or 1920x1080(100mBit) resolution and both is native P2 AVCintra codec operated by the system. there cant be a resize problem with h.264 1440x1080.
so why is the sytem showing the spatial symbol?...and. the compression of the clip is not very high! i had H.264 clips with much more compression running like Bugs Bunny in the timeline...

best regards from cold Berlin
ingo

Ingo Witte
DoP
Berlin /Europe


Return to posts index


Shane Ross
Re: slow AMA with REUTERS H264 footage
on Oct 27, 2017 at 5:09:30 pm

[Ingo Witte] "if you start a native Avid P2 project 1080-50i you can choose between 1440x1080(50mbit)"

1440x1080 in AVCIntra P2 terms is ANAMORPHIC...it's squeezed. It's not square pixel, like 1920x1080 is. If you choose a 1440x1080 native setting, then it'll still be 16x9, as Avid will 'unsqueeze' the footage it's assuming is squeezed, to wide screen.

If you want square 1440x1080, you'll need to make a custom setting.

Shane
Little Frog Post
Read my blog, Little Frog in High Def


Return to posts index

Ingo Witte
Re: slow AMA with REUTERS H264 footage
on Oct 27, 2017 at 5:18:22 pm

i know all this. but the reuters footage is squeezed in the same way, so no problem for avid sys. there should not be a spatial sign when its a anamorphic project.

Ingo Witte
DoP
Berlin /Europe


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2018 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]