APPLE FINAL CUT PRO: Apple Final Cut Pro X FCPX Debates FCP Legacy FCP Tutorials

Specific project in library leads to sudden FCP application quit

COW Forums : Apple Final Cut Pro X

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Grant Peacock
Specific project in library leads to sudden FCP application quit
on Jun 13, 2018 at 12:26:42 pm

Good morning everyone,

I'm running a late 2011 17" MBP, and while editing from an attached G-RAID thunderbolt drive (FCP 10.4), I ran into an issue where (about the time I started adding lower thirds to a 3 min timeline) the opening of the project would be followed quickly by the crash of FCP. (apx 2-3 seconds).

I have : deleted preferences, transferred everything to the internal SSD, tried removing the cache file. I then updated OS to High Sierra and FCP to 10.4.2

The behaviour has not changed. Is this project doomed (ie require a rebuild from scratch?)

Grant.

Grant Peacock
Washington DC
GPI TV LLC

http://www.gpi.tv


Return to posts index

Jeremy Garchow
Re: Specific project in library leads to sudden FCP application quit
on Jun 13, 2018 at 12:44:53 pm

Did you try opening a backup?

File > Open Library > From Backup


Return to posts index

Grant Peacock
Re: Backup files (sudden FCP application quit)
on Jun 13, 2018 at 3:56:58 pm

Thanks Jeremy,

I apologize : I neglected to mention in my post that the behaviour is identical when going back to a version that is 2 days prior to the date of the issue occurring.

This leads me to suspect that there's damage occurring to each project as it is opened inside FCP. What makes this so confusing is that the errant behaviour has survived both OS and FCP upgrades - 10.4 -> 10.4.2 (not to mention moving from external to internal SSD drive, just to eliminate that uncertainty as well).

I wish that there was a way to save a project as a discrete file external to the FCP ecosystem, but I'm pretty sure those options don't exist in FCP X. It may be time to call it a day and restart the project.

Grant.

Grant Peacock
Washington DC
GPI TV LLC

http://www.gpi.tv


Return to posts index


Jeremy Garchow
Re: Backup files (sudden FCP application quit)
on Jun 13, 2018 at 4:07:40 pm

This may be a corrupt motion template, or busted media link.

Is the media inside or outside of the library?

You can always export an FCPXML if you can have the library open for long enough.


Return to posts index

Grant Peacock
Successful FCPXML files (sudden FCP application quit)
on Jun 13, 2018 at 4:35:53 pm

Thanks again Jeremy. By only selecting the project in Browser, and not loading it to the Timeline, I was able to export the FCPXML file. (FCP apparently will not crash until I load the project file to the Timeline)

Now, would the next step be to establish a new library, and reimport media, then reimport the XML file into this?

I don't think this is relevant, but my Finder level architecture/strategy for each new Library in FCP is to first establish a Finder-based folder inside Movies (name of folder matches Library yet to be created). Inside the folder, I create subfolders : cache, media, output, source. After opening FCP and creating a new library, I position the Library inside that top level folder (and alongside the subfolders), and modify Storage Settings so that cache and media are pointing to these relevant subfolders. I do not change the default locations for Backups or Motion Templates.

I don't know if there's anything in that strategy that might have contributed to an issue, as this has worked well throughout my time with FCP X in it's various iterations.

Grant.

Grant Peacock
Washington DC
GPI TV LLC

http://www.gpi.tv


Return to posts index

Jeremy Garchow
Re: Successful FCPXML files (sudden FCP application quit)
on Jun 13, 2018 at 5:27:17 pm

I would download the free XFX and load the XML in to it.

See if it returns any false values: http://www.spherico.com/filmtools/X-Files/X-FXHandler/


Return to posts index


Grant Peacock
Sudden FCP application quit - elusive
on Jun 13, 2018 at 6:37:57 pm

Thanks again Jeremy. The reimported XML file did produce a warning dialogue, but it's basically machine code. I did also delete generated event files, but after quitting and restarting machine, and re-rendering, nothing has changed.

I've decided that the way to go is : new library, reimport, and rebuild the edit from scratch.

This has been an elusive problem, and it might not be one with a solution.

Grant.

Grant Peacock
Washington DC
GPI TV LLC

http://www.gpi.tv


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2018 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]