ADOBE AFTER EFFECTS: Forum Expressions Tutorials Creative Cloud

Masking Tool Lag/Slow

COW Forums : Adobe After Effects

<< PREVIOUS   •   FAQ   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Haley Stibbard
Masking Tool Lag/Slow
on Aug 19, 2010 at 11:21:22 am

Hi everyone

Need help with the masking tool. Its suddenly become really slow when Im using it, it is really laggy and this is making it hard to comp or roto with it. To make it clearer if I want to draw a mask around an object it takes 1.5 -2 secs to register each point on the mask.


I have open GL turned on.
Im not comping any HD footage infact even using the mask tool on a single solid layer is laborious

I have more than plenty of ram so its not that, in fact my comp specs are below

Mac Pro 2.26Ghz 2xQC/8Gb/2TB/S
8GB (4x2GB)
2TB 7200-rpm Serial ATA 3Gb/s
ATI Radeon HD 4870 512MB
Two 2.26GHz Quad-Core Intel Xeon
"Nehalem" processors, 6GB (six 1GB) memory
640GB hard drive, 18x double-layer SuperDrive
NVIDIA GeForce GT 120 with 512MB
Lacie 4Big 6TB Quad RAID

If anyone can help that would be so great, its really frustrating me!


Return to posts index

Tudor "Ted" Jelescu
Re: Masking Tool Lag/Slow
on Aug 19, 2010 at 1:46:30 pm

turn open GL off
use region of interest selection to update the image in the viewer only with your subject
get used to roto in AE being slow or get a roto package.

Tudor "Ted" Jelescu
Senior Compositor/VFX Artist
Bucharest, Romania


Return to posts index

haley stibbard
Re: Masking Tool Lag/Slow
on Aug 20, 2010 at 12:04:28 am

Hi There

No sorry neither of the things you have mentioned are changing it, i have also deleted my preference files as well, no luck


Return to posts index


haley stibbard
Re: Masking Tool Lag/Slow
on Aug 20, 2010 at 6:42:32 am

Problem Solved, external monitor running of the AJA box was draining the graphics card (Im assuming) disabling this fixed problem.

Thanks for help.


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2017 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]