ADOBE AFTER EFFECTS: Forum Expressions Tutorials Creative Cloud

Audio fade different in preview and render!?

COW Forums : Adobe After Effects

<< PREVIOUS   •   FAQ   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Jimmy BrungerAudio fade different in preview and render!?
by on Feb 1, 2010 at 5:31:09 pm

I've noticed something very strange in AE (CS4 on Mac) recently...

Been doing some basic edits in AE as my content is a non-standard pixel size and so not feasible in Premiere...

Basically when I fade down ones track as another is fading up (essentially a crossfade) hwen I playback in RAM preview or by hitting period key it fades as expected.

HOWEVER, when rendering out to any movie or audio format and playing that file back the fade is totally different! Where there was a nice smooth fade through before I now have it dip down and then back up again.

Any thoughts guys?


Return to posts index

Dave LaRondeRe: Audio fade different in preview and render!?
by on Feb 1, 2010 at 5:36:33 pm

Is this compressed audio? AE does NOT play nice with compressed audio. Stick with the good stuff: wav and aiff files.

Dave LaRonde
Sr. Promotion Producer
KCRG-TV (ABC) Cedar Rapids, IA


Return to posts index

Jimmy BrungerRe: Audio fade different in preview and render!?
by on Feb 1, 2010 at 5:40:14 pm

These are 48khz WAVs and my project is set to 48KHz aswell. It's very odd!


Return to posts index


Dave LaRondeRe: Audio fade different in preview and render!?
by on Feb 1, 2010 at 6:03:33 pm

Well, could it be that this non-standard-size video is temporally compressed? That'll give AE fits when rendering, too.

Dave LaRonde
Sr. Promotion Producer
KCRG-TV (ABC) Cedar Rapids, IA


Return to posts index

Todd KoprivaRe: Audio fade different in preview and render!?
by on Feb 1, 2010 at 6:08:32 pm

I use the Stereo Mixer effect to do all of my animation of audio levels. I suggest giving that a shot and seeing if it behaves better for you.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Todd Kopriva, Adobe Systems Incorporated
putting the 'T' back in 'RTFM' : After Effects Help on the Web
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
If a page of After Effects Help answers your question, please consider rating it. If you have a tip, technique, or link to share---or if there is something that you'd like to see added or improved---please leave a comment.


Return to posts index

Steve RobertsRe: Audio fade different in preview and render!?
by on Feb 1, 2010 at 7:10:01 pm

Second that.



Return to posts index


Andy SappRe: Audio fade different in preview and render!?
by on Jul 7, 2011 at 3:25:54 am

Just ran into this exact issue with a project I am working on. Pulled all the audio keyframes off and applied stereo mixer to everything and keyframed it from there. Problem solved!

Thanks for the suggestion!


Return to posts index

Ian DaviesRe: Audio fade different in preview and render!?
by on Sep 2, 2012 at 11:22:49 pm

Thanks for the tips, this is still an issue in CS5.5
For me it turned out to be a sample rate mismatch between source material and project output settings.
Good job After Effects isn't an expensive piece of software aimed at professionals.

Oh, wait...


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2017 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]