ADOBE AFTER EFFECTS: Forum Expressions Tutorials Creative Cloud

AE 7 freezes during startup splash.

COW Forums : Adobe After Effects

<< PREVIOUS   •   FAQ   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
umerzafar
AE 7 freezes during startup splash.
on Oct 9, 2007 at 10:51:22 am

Hi there,
I havent been able to run AE 7 recently because it stucks during its startup splash screen sequence when it is showing the amount of ram used e.g. "8 % of 496 MB ram used".

This happened simultaneously at my work place and at my home. I have uninstalled and reinstalled AE several times but its just not starting up.

is it a virus or a hardware issue?

If anyone can help me solve this issue, it will be a great relief. Thanks in advance. Bye.


Return to posts index

Steve Roberts
Re: AE 7 freezes during startup splash.
on Oct 9, 2007 at 12:01:25 pm

You mean 4096MB, not 496MB, right?

I don't think it's a virus. First, I'd check to see if your systems meet the recommended hardware specs on the Adobe site. Then I'd try Adobe tech support, as I think they will solve installation issues for free ... but it's been a while since I've called tech support.

By the way, please tell us your:

OS version
Processor speed
Amount of RAM

Anybody else?


Return to posts index

umerzafar
Re: AE 7 freezes during startup splash.
on Oct 25, 2007 at 12:02:09 pm

Hello Steve,
I am using
Windows XP 64 bit wt service pack 2 installed
Intel Core (TM) 2 CPU, 6300 @ 1.86GHz with 2 gb ram


Return to posts index


ClaudioS
Re: AE 7 freezes during startup splash.
on Oct 9, 2007 at 12:50:36 pm

I found this on an Adobe tech form but I no longer have the link to the actual posting.

If you're on a PC try this:

Go to Control Panel
Double click Adove Version Cue
Start up AE

This works for some people.

Best of luck


Return to posts index

umerzafar
Re: AE 7 freezes during startup splash.
on Oct 25, 2007 at 11:54:24 am

Hello ClaudioS,
Cant find Adobe Version cue in control panel. Any idea where else it can be. I am on windows xp pro and using ae 7 pro.


Return to posts index

Timothy Kurkoski
Re: AE 7 freezes during startup splash.
on Oct 9, 2007 at 10:06:39 pm

The most common cause of startup issues for AE7 is OpenGL. Try removing the OpenGL plug-in from the Plug-ins/Extensions folder.

If that works, update the drivers for your video card, then put the plug-in back. If it fails again after you put the plug-in back, you can either:
A) Get a new video card that supports OpenGL propertly.
B) Just live without the OpenGL plug-in. You won't be missing anything other than OpenGL acceleration.


Return to posts index


umerzafar
Re: AE 7 freezes during startup splash.
on Oct 25, 2007 at 12:12:50 pm

Hi there Timothy,
i ve tried to run AE after removing opengl plugin but no effect. The lines on splash screen go quickly but i think it freezes after the opengl line has passed and the cleanup process starts.

thanks for the help so far.


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2019 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]