ADOBE AFTER EFFECTS: Forum Expressions Tutorials Creative Cloud

Moving track matte works in pre-composition but not main composition

COW Forums : Adobe After Effects

<< PREVIOUS   •   FAQ   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Zach Zulch
Moving track matte works in pre-composition but not main composition
on Apr 6, 2015 at 7:36:23 am

First post! This forum has helped me a ton in my pursuit to learn after effects over the past year. I can't seem to resolve this problem though.

I have a pre-composed set of images from illustrator. I have used the alpha inverted track matte to mask a shape in motion. This works beautifully. The trouble is when I need to mask the shape with a moving track matte layer to uncover the shape. It looks fine in the pre-composition but when I switch back up to my main composition, my animation loses the uncovering effect and the shape simply appears in one frame.

Am I doing something wrong? Is there something different about moving the track matte vs the actual shape? In this case it's necessary to achieve my desired effect.

See attached to clarify. Thank you!



Return to posts index

Walter Soyka
Re: Moving track matte works in pre-composition but not main composition
on Apr 6, 2015 at 2:20:11 pm

It's a little tough to tell what's going on in the UI shots with them scaled down, but I think you have the visibility of the track matte layers turned on in your main comp. You probably want their eyeball icons off so they don't show in the comp.

Walter Soyka
Designer & Mad Scientist at Keen Live [link]
Motion Graphics, Widescreen Events, Presentation Design, and Consulting
@keenlive [twitter]   |   RenderBreak [blog]   |   Profile [LinkedIn]


Return to posts index

Zach Zulch
Re: Moving track matte works in pre-composition but not main composition
on Apr 6, 2015 at 6:32:16 pm

Sorry, here is a full size image so you can see the details. I'm not sure it's a problem with the visibility because I have other non-moving track matte layers in the pre-comp that work perfectly. The moving ones don't seem to be activated or something...

track-matte-help2.jpg


Return to posts index


Walter Soyka
Re: Moving track matte works in pre-composition but not main composition
on Apr 6, 2015 at 11:20:32 pm

That's pretty strange.

Does the problem persist if you disable collapse transformations?

What if you clear your cache?

Ae CC/CC2014:
Edit > Purge > All Memory & Disk Cache

Ae CS6:
Preferences > Media & Disk Cache > Empty Disk Cache

Walter Soyka
Designer & Mad Scientist at Keen Live [link]
Motion Graphics, Widescreen Events, Presentation Design, and Consulting
@keenlive [twitter]   |   RenderBreak [blog]   |   Profile [LinkedIn]


Return to posts index

Zach Zulch
Re: Moving track matte works in pre-composition but not main composition
on Apr 7, 2015 at 12:00:45 am

It works! Disabling collapse transformations/continuously rasterize did the trick. Now I have a better idea of what that button does. Thank you!


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2017 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]