ADOBE AFTER EFFECTS: Forum Expressions Tutorials Creative Cloud

rendering in Media Encoder Alpha channel not working

COW Forums : Adobe After Effects

<< PREVIOUS   •   FAQ   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Tylor Larson
rendering in Media Encoder Alpha channel not working
on Jun 13, 2014 at 8:19:30 pm

I keep running into issues with media encoder not rendering an alpha channel for my projects. I'm using DNx HD codec. it seems like no matter what i do it refuses to render correctly... it just doesn't make an alpha channel... has any one run into this issue before? if so what did you do to fix it?

Ty



Return to posts index

Dave LaRonde
Re: rendering in Media Encoder Alpha channel not working
on Jun 13, 2014 at 8:49:10 pm
Last Edited By Dave LaRonde on Jun 13, 2014 at 8:51:53 pm

Did you do these two things:

1) Select the highest-quality version of DNxHD?
2) Set it up for RGB+ Alpha, Millions of Colors +, and Straight (i.e. NOT Premulitplied)?

I'll assume there actually is transparency in your comp.

Dave LaRonde
Promotion Producer
KGAN (CBS) & KFXA (Fox) Cedar Rapids, IA


Return to posts index

Jan Pfitzner
Re: rendering in Media Encoder Alpha channel not working
on Jun 13, 2014 at 8:50:48 pm

In which app do you want to reimport the DNxHD clips? Depending on the app, importing the Alpha from DNxHD can be a little tricky sometimes.


Return to posts index


Todd Kopriva
Re: rendering in Media Encoder Alpha channel not working
on Jun 14, 2014 at 1:51:45 am

How, exactly, are you determining that the alpha channel is not being created?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Todd Kopriva, Adobe Systems Incorporated
After Effects quality engineering
After Effects team blog
---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Return to posts index

Walter Soyka
Re: rendering in Media Encoder Alpha channel not working
on Jun 16, 2014 at 2:27:43 pm

The Adobe apps do not understand DNxHD compressed alpha. When rendering DNxHD with alpha, make sure in the codec settings that you are using uncompressed alpha if you wish to use the output with an Adobe application.

Walter Soyka
Designer & Mad Scientist at Keen Live [link]
Motion Graphics, Widescreen Events, Presentation Design, and Consulting
@keenlive [twitter]   |   RenderBreak [blog]   |   Profile [LinkedIn]


Return to posts index

Jeff Kay
Re: rendering in Media Encoder Alpha channel not working
on Jun 16, 2014 at 8:02:00 pm

Like Dave said. Make sure the settings on "output module" Channels:RNG+Alpha Color:Straight(unmatted)

Export as RAW AVI. Take that intermediary and import it in AVID with appropriate alpha settings (I'm assuming that is its final destination). Its also faster to do it this way than trying to export as DNxHD from AE.


Return to posts index


Kolin James
Re: rendering in Media Encoder Alpha channel not working
on Jul 2, 2014 at 11:36:14 pm

I have been using compressed mattes in DNxHD for several years without a problem. Under AE CC it is now broken. This will dramatically increase the sizes of my files and I would regard this as a serious bug.


Return to posts index

Walter Soyka
Re: rendering in Media Encoder Alpha channel not working
on Jul 3, 2014 at 2:06:39 pm

[Kolin James] "I have been using compressed mattes in DNxHD for several years without a problem. Under AE CC it is now broken. This will dramatically increase the sizes of my files and I would regard this as a serious bug."

I agree it's serious. Please file a bug report [link]. (I have filed mine.)

Walter Soyka
Designer & Mad Scientist at Keen Live [link]
Motion Graphics, Widescreen Events, Presentation Design, and Consulting
@keenlive [twitter]   |   RenderBreak [blog]   |   Profile [LinkedIn]


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2017 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]