ADOBE AFTER EFFECTS: Forum Expressions Tutorials Podcasts Creative Cloud

Maddening render issue

COW Forums : Adobe After Effects

<< PREVIOUS   •   FAQ   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Tobias Van KleeckMaddening render issue
by on Mar 11, 2013 at 6:47:28 pm

Hello all,

So, I'm attempting render a 2 minute animation that is comprised of some not-particularly-large images for back ground textures and then a bit of type and shape layers. A lot of precomps but nothing insane or super-taxing. Zero glow. Zero blur. Zero motion blur.

The render starts out fine and then slows to a crawl 33% in. The time remaining goes up and up and up with each five minutes that passes.

One crucial note: I can RAM preview :30 stretches of this in FULL res 1080p in about one minute - this is why this makes no sense to me. Based on 7 years of AE experience, this is an animation that should take about 20 minutes TOPS to render. It wasn't even half done after an hour.

I've tried restarting the Mac for the hell of it to no avail.

Any ideas would be immensely appreciated - thanks in advance!

Return to posts index

Vishesh AroraRe: Maddening render issue
by on Mar 11, 2013 at 7:28:06 pm


I can RAM preview :30 stretches of this in FULL res 1080p in about one minute

It seems that the rendering is taking more time then expected is because of the codec you are using which is an expected behavior.

Vishesh Arora
3D and Motion Graphics Artist
Films Rajendra


2011 3D Demo Reel:

Return to posts index

Cassius MarquesRe: Maddening render issue
by on Mar 11, 2013 at 7:29:17 pm

AE version? any use of raytrace?

You said you can RAM preview it all in 1 min? It should take the same amount to render. Unless some motion blur or frame blending is kicking in for render. What are you rendering it to? Have you tried changing the output location and format?

Return to posts index

Tobias Van KleeckRe: Maddening render issue
by on Mar 11, 2013 at 7:36:57 pm

Sorry, should have been more detailed.

CS6 - no raytracing. I actually just remembered there is a bit of motion blur but it's on maybe 6 words that are small and onscreen for all of 3 seconds. I'm rendering right to the desktop and using Apple ProRes 422 (HQ)

I should also mention that I even dropped it to Half resolution (while still at 100% quality).

Return to posts index

Kevin CampRe: Maddening render issue
by on Mar 11, 2013 at 7:42:45 pm

check you ram settings. you can see this happen when disk caching kicks in.

if you can monitor disk activity when the slow down starts, and you see an increase in disk usage, then that's likely part of the problem.

if you lower ae's max ram, then it should help prevent the os from using disk caching. you can also disable ae's disk caching, though ae is not supposed to cache frames when it's faster to render them.

Kevin Camp
Senior Designer

Return to posts index

Todd KoprivaRe: Maddening render issue
by on Mar 11, 2013 at 10:53:14 pm

I'm guessing that you've over-allocated RAM to After Effects, causing swapping to the hard disk, which is a huge performance killer.

See this:

Show a screenshot of your Memory & Multiprocessing preference settings.

Todd Kopriva, Adobe Systems Incorporated
After Effects quality engineering
After Effects team blog

Return to posts index

Carlo AriasRe: Maddening render issue
by on Mar 12, 2013 at 11:38:07 pm

Well, this happened to me a couple of times with a particular animation I was working on. I don't know which step fixed the problem but heres what I did:

1. Quit all apps
2. Delete de AE cache folder from the finder
3. Clear media cache from within Ae preferences.
4. Disable Multiprocessing
5. Change the name of the fie (one time I just changed the name and it worked)

Let me know if any of this works for you, cheers

Carlo Arias
Motion Graphics / VFX / Post
+57 1 8060443
+57 3203397938
Bogotá D.C. - Colombia

Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2016 All Rights Reserved