ADOBE AFTER EFFECTS: Forum Expressions Tutorials Creative Cloud

query / fielding problem ?

COW Forums : Adobe After Effects

<< PREVIOUS   •   FAQ   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
chris brett
query / fielding problem ?
on Oct 18, 2012 at 2:31:56 pm

Hi --- have a problem with a comp as follows --

--- gfx elements are all fine but live action elements judder ....

--- rendered out as a targa sequence in PAL with upper field first.

This comp looks fine on my PC monitor but clearly not on the Avid playback ---

--- any thoughtS on things to check please ?


Chris Brett /// U K


Return to posts index

Dave LaRonde
Re: query / fielding problem ?
on Oct 18, 2012 at 7:20:33 pm

I'd say it's a matter of the wrong field order. 720x576 PAL can be lower field first for DV-codec footage and upper field first for other kinds of footage. It's certainly worth you while to render a file in the opposite field order to see what happens.

Weird? Perhaps, but no more weird than the 59.94, 29.97 and 23.976 frame rates in NTSC-Land!

Dave LaRonde
Former Sr. Promotion Producer
KCRG-TV (ABC) Cedar Rapids, IA


Return to posts index

chris brett
Re: query / fielding problem ?
on Oct 19, 2012 at 12:40:10 pm

Many thanks Dave --

---------- thats what I reckon also -- got fooled at first though though because I imported targa files which were sent from Premiere.


I do have a follow up query which would appreciate your thoughts on also if you have time please........


........... Assuming the targa files were dumped off with lower field first do you reckon it is just a question of setting 'interpret footage' to lower first and rendering out with upper first as usual please ?

-- there are 4 combinations here and would like to get it right first attempt if possible !


All the best


Chris Brett


Return to posts index


Dave LaRonde
Re: query / fielding problem ?
on Oct 19, 2012 at 5:34:46 pm

Need to determine the field order? Here's a how-to:
http://help.adobe.com/en_US/aftereffects/cs/using/WS3878526689cb91655866c11...

You gotta love that AE online help. Very searchable.

Dave LaRonde
Former Sr. Promotion Producer
KCRG-TV (ABC) Cedar Rapids, IA


Return to posts index

chris brett
Re: query / fielding problem ?
on Oct 19, 2012 at 5:59:34 pm

Many thanks Dave

- much appreciated.



All the best


Chris



====================


Return to posts index

chris brett
Re: query / fielding problem ?
on Oct 21, 2012 at 4:04:32 pm

Hi Dave

--- thought I'd mail the outcome ....

.... although the original footage was from a DV tape the answer to the problem was that I didnt specify a field order at all on import.

I am surprised this had such an adverse effect and one clip that had been pre-rendered ( to extend the length ) seemed to have this problem 'fixed' into it in such a way that it could not be changed -- the answer for to that was to was to re-import from original source and delete the pre-rendered clip.

I guess its just one of those things -- you learn the hard-way and next time you just fix it without even thinking...


All the best


Chris


Return to posts index


Dave LaRonde
Re: query / fielding problem ?
on Oct 21, 2012 at 4:30:19 pm

Glad you got it to work. This TV stuff isn't as straightforward as people would lead you to believe.

Dave LaRonde
Former Sr. Promotion Producer
KCRG-TV (ABC) Cedar Rapids, IA


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2017 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]