FORUMS: list search recent posts

Major FCP7 Bug OR AJA Kona Bug?

COW Forums : AJA Video Systems

VIEW ALL   •   ADD A NEW POST   •   PRINT
Respond to this post   •   Return to posts index   •   Read entire thread


Wayne Carey
Major FCP7 Bug OR AJA Kona Bug?
on Aug 31, 2009 at 3:08:54 pm

Maybe this is caused because the original project was edit in FCP 6.0.6. Let me explain and show you what I am talking about.

I have a project that was captured ProRes422 using the HDV-ProRes conversion technique. This doen to save time on logging and capturing HDV footage. We have three systems that use Kona cards (the G5 uses a Kona2, and the MacPro's use the Kona3) the cards are all up to date with the latest drivers.

As you all have know from a previous post of mine, when you do the HDV-ProRes conversion, your video stays in the 1440x1080 frame size. Since the Kona cards don't understand this form of ProRes, we end up having to use another Easy Setup like AJA's 1080i 29.97 DVCProHD. This works just fine since DVCProHD is a non-square pixel format, just like the HDV conversion video.

Here's one of the problems... ProRes422 by its nature is a square pixel format, not the non-square that the HDV-ProRes covnersion does. First red flag...!

Well, under FCP 6.0.6, editing ProRes using the HDV-ProRes conversion and setting my Kona card to DVCProHD is not an issue or problem.

BUT...

When open this project and sequence under the new FCP7 using the same settings as with FCP 6.0.6. Now, when you try to play a rendered sequence, the audio stutters terribly and starts to slow down like when you put you finger on a record being played on a turntable (hopefully you remember this old type of music device).

When you change your Easy Setup to 1080i 29.97 ProRes422, the broadcast monitor now has a distorted, fuzz, negative image of your video BUT the audio is correct.

The ONLY fix is to create a new sequence using ProRes422 and copying the old sequence into it, then manually repair all of the incorrect aspect ratios conversions with your graphics and anything on video tracks 2 and above. Most everything that is copied into video track 1 is adjusted properly and automatically. Then you have to re-render the entire sequence all over again... This is what really bites.

I'm not sure if this is a bug with FCP7 or maybe an issue that we need to work with AJA on.

No one ever said upgrades are smooth....

_______________________________

Wayne Carey
Schazam Productions
http://web.mac.com/schazamproductions
schazamproductions@mac.com


Posts IndexRead Thread 


Current Message Thread:





© 2020 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]