FORUMS: list search recent posts

FCP7 + Caldigit 16TB T4 + Matrox MXO2 LE = crashing when edit to tape.

COW Forums : Apple Final Cut Pro Legacy

<< PREVIOUS   •   FAQ   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Dennis Leppell
FCP7 + Caldigit 16TB T4 + Matrox MXO2 LE = crashing when edit to tape.
on May 22, 2015 at 8:54:18 pm

Hey all, it's been a long time since I've had to come for help, thankfully everythings been running fairly smoothly for a few years. But alas, small upgrades have given me a huge headache. Story Time!

Running 2011 iMac (12,2); 8gb RAM, 3.4 Ghz i7, 1 TB internal drive. FCP7. OS 10.8.5
Sequence Settings: Matrox ProRes LT 1920x1080 29.97. All media is ProRes LT.
Been using this computer with a Caldigit VR2, set to Raid1, running on Firewire800. Outputting/Edit to tape through Matrox MXO2 LE (via thunderbolt) to BetaSP or consumer DVD burner (using print to video). Also utilizing Matrox's 4VANC closed captioning solution.

This has been working mostly flawlessly for a couple years. Now, though I'm trying to upgrade our Caldigit from a VR2 to a T4, set as Raid 5, hooked up via thunderbolt.

Connections are solid, benchmarks show incredible performance. BUT, when I edit to tape or print to video, FCP pukes after 5-7 minutes, and warns of dropped frames and SLOW DISK SPEED?????.

Caldigit has replaced the T4, but that didn't help. Tried different cables, reconfigured how it's all wired (there's a T2 hub and 2nd monitor in the mix, I have pulled them entirely to eliminate that as the cause).

Disk Warrior 5 shows no significant issues.

I'm at wits end. Anyone have any idea where the problem could be?



Return to posts index

David Roth Weiss
Re: FCP7 + Caldigit 16TB T4 + Matrox MXO2 LE = crashing when edit to tape.
on May 22, 2015 at 9:30:54 pm

I'll bet you a fiver that I can solve this for you.

Export the timeline to a self contained QT > place the new QT into a new sequence > now print to tape doing everything you normally do.

Next, send me $5... Or, invoice me for $5 if the above fails to solve the problem.

David Roth Weiss
Director/Editor/Colorist
David Weiss Productions


David is a Creative COW contributing editor and a forum host of the Apple Final Cut Pro forum.


Return to posts index

Dennis Leppell
Re: FCP7 + Caldigit 16TB T4 + Matrox MXO2 LE = crashing when edit to tape.
on May 23, 2015 at 2:37:26 am

That's probably the only troubleshooting step I haven't tried, because (1)doing that wouldn't be practical for our workflow, for reasons I won't get into here, (2) the failure has never happened at an edit point, nor anywhere near more than 1 layer of prores LT. (3)its been working for years with a smaller, slower raid, on a slower connection.

But, I will try as you say bright and early Tuesday morning. However, if your solution Does work, what would be the reason? Raid1 via firewire is superior to raid 5 via thunderbolt?



Return to posts index


David Roth Weiss
Re: FCP7 + Caldigit 16TB T4 + Matrox MXO2 LE = crashing when edit to tape.
on May 23, 2015 at 3:47:35 am
Last Edited By David Roth Weiss on May 23, 2015 at 3:50:14 am

The "trick" I've shared with you is just one of about a million such FCP factoids that forum leaders here, myself included, added to knowledgebase here over the years. If you search you'll find this discussed many times over the years.

FYI, it's most often related to clips that have been disabled, that are left on the timeline. In that case, deleting the disabled clips, then re-rendering, will fix the issue with print to tape. However, exporting a self contained QT is faster, and works in cases where the problem may not be disabled clips.

David Roth Weiss
Director/Editor/Colorist
David Weiss Productions


David is a Creative COW contributing editor and a forum host of the Apple Final Cut Pro forum.


Return to posts index

Dennis Leppell
Re: FCP7 + Caldigit 16TB T4 + Matrox MXO2 LE = crashing when edit to tape.
on May 23, 2015 at 5:23:55 am

Don't think that I'm discounting anything you have to offer... I am fully aware of the contributions you and others have provided to this site, and the industry in general (and thank you for it). I myself was fairly active helping others a few years ago mostly in the basics forum... Fell off as more people migrated to premiere or avid. I'm trying to understand the problem, and the root cause of it.

But back to the subject at hand. This is all academic until I get back to the office; there are no disabled clips, everything is the same codec (prores lt) except for lower thirds. The problem persists on multiple timelines, multiple projects with mostly different media, I've rerendered , switched to sa RT, reconfigured the raid as 1 and 0, tried different cables, different wiring schemes, updating from mountain lion to Maverick (and then using a beta version of the Matrox driver... FCP was nearly unresponsive, which may be a clue, so had to restore). And of course, I trashed final cut preferences. If I pick up the ETT from where it choked, it again works 5-7minutes before choking again.

Interestingly, if I print to video, it works for a bit, then playback freezes for a couple seconds, then continues on with no audio.

I've checked console logs to try and determine if something in the background is affecting performance, but nothing stands out. The only program installed on this system not necessary for the job is istat menus for resource monitoring.

The only thing that comes to mind is possibly bad Ram, but apple hardware test shows it as good. Going to run Remembr on Tuesday to be sure. AFTER I export and try self contained QT. Also currently transferring user profile to a different (lower spec, same manufacture year) Imac as my nuclear option.

Any further thoughts?



Return to posts index

David Roth Weiss
Re: FCP7 + Caldigit 16TB T4 + Matrox MXO2 LE = crashing when edit to tape.
on May 23, 2015 at 4:08:46 pm

Dennis,

Back to what I said before... If you don't have any disabled clips on the timeline that you can delete, then your failsafe is to export the self contained file as I mentioned earlier, then use that to print to tape. It's not a time consuming export, so I'm not sure why you earlier made it sound like a deal breaker.

One additional thing to try first would be to delete all renders using Render Manager, then re-render... Of course, this can take a lot longer than exporting a self contained file.

David Roth Weiss
Director/Editor/Colorist
David Weiss Productions


David is a Creative COW contributing editor and a forum host of the Apple Final Cut Pro forum.


Return to posts index


Dennis Leppell
Re: FCP7 + Caldigit 16TB T4 + Matrox MXO2 LE = crashing when edit to tape.
on May 23, 2015 at 5:56:42 pm

The program I'm laying off is a syndicated 30 minute fishing show. Content is the same, edited and closed captioned previously, and imported as its own self contained file, but the commercial package is different for each market. That's 4 commercial breaks, each 2 minutes long. For 25-32 different markets, depending on time of year. We send a new show out every week. 52 episodes a year. For the last 30 years. That's 1528 episodes to date. 3 markets get an hour long version. Of those markets, about half are still requiring physical media. Speed is a factor. Exporting the self contained file is another step, that we've never had to do before, in the 11 years we've been on FCP.

Again, I am going to try your suggestion, just can't do it till the office is open on Tuesday. But I'm still trying to understand why the new hotness (caldigit t4 raids thunderbolt) is choking, when we had no issues with the old drive (Caldigit VR raid1 firewire 800).

I don't want to frustrate you any further, so I'm going to table this till after Memorial day, when I can try your suggestion.



Return to posts index

David Roth Weiss
Re: FCP7 + Caldigit 16TB T4 + Matrox MXO2 LE = crashing when edit to tape.
on May 23, 2015 at 6:30:10 pm

If I was 100% certain how everything works under the hood of FCP it would be me retiring from Apple with loads of Apple shares in my portfolio, not Randy Ubilos.

And, you could also be assured that the new version of FCP would not include trackless audio. :)

All I can tell you is, this has something to do with the render engine in FCP Legacy (lately referred to as FCP Legend). This is why I also suggested that could probably delete all renders, then re-render, to potentially get a desired outcome.

David Roth Weiss
Director/Editor/Colorist
David Weiss Productions


David is a Creative COW contributing editor and a forum host of the Apple Final Cut Pro forum.


Return to posts index

Dennis Leppell
Re: FCP7 + Caldigit 16TB T4 + Matrox MXO2 LE = crashing when edit to tape.
on May 26, 2015 at 4:39:55 pm

All right, it's Tuesday morning, and as promised, I've run the self contained QT.

So, about that five dollars you owe me....

Here's what console reports. I cleared the console as I opened FCP....The ETT crashed around 9:52 (4.5 minutes into the program).

5/26/15 9:41:24.570 AM Final Cut Pro[1849]: ProKit's NSWindow addition -setActiveAppearanceDuringRestore: has been deprecated and does nothing on SnowLeopard for apps linked on ProKit 5.x or later. Please remove this method call.
5/26/15 9:41:44.000 AM kernel[0]: Sandbox: sandboxd(1953) deny mach-lookup com.apple.coresymbolicationd
5/26/15 9:41:45.559 AM coreaudiod[163]: Disabled automatic stack shots because audio IO is active
5/26/15 9:41:45.755 AM sandboxd[1953]: ([163]) coreaudiod(163) deny file-read-data /Library/Audio/Plug-Ins/Components/AppleAES3Audio.component
5/26/15 9:41:45.758 AM sandboxd[1953]: ([163]) coreaudiod(163) deny file-read-metadata /Library/Audio/Plug-Ins/Components/AppleAES3Audio.component/Contents
5/26/15 9:41:45.761 AM sandboxd[1953]: ([163]) coreaudiod(163) deny file-read-metadata /Library/Audio/Plug-Ins/Components/AppleAES3Audio.component
5/26/15 9:41:45.787 AM sandboxd[1953]: ([163]) coreaudiod(163) deny file-read-data /Library/Audio/Plug-Ins/Components/Flip4Mac WMA Import.component
5/26/15 9:41:45.790 AM sandboxd[1953]: ([163]) coreaudiod(163) deny file-read-metadata /Library/Audio/Plug-Ins/Components/Flip4Mac WMA Import.component/Contents
5/26/15 9:41:45.793 AM sandboxd[1953]: ([163]) coreaudiod(163) deny file-read-metadata /Library/Audio/Plug-Ins/Components/Flip4Mac WMA Import.component
5/26/15 9:41:46.271 AM coreaudiod[163]: Enabled automatic stack shots because audio IO is inactive
5/26/15 9:41:46.277 AM coreaudiod[163]: Disabled automatic stack shots because audio IO is active
5/26/15 9:41:47.074 AM coreaudiod[163]: Enabled automatic stack shots because audio IO is inactive
5/26/15 9:41:47.080 AM coreaudiod[163]: Disabled automatic stack shots because audio IO is active
5/26/15 9:41:47.860 AM coreaudiod[163]: Enabled automatic stack shots because audio IO is inactive
5/26/15 9:42:04.718 AM coreaudiod[163]: Disabled automatic stack shots because audio IO is active
5/26/15 9:42:04.846 AM coreaudiod[163]: Enabled automatic stack shots because audio IO is inactive
5/26/15 9:42:24.171 AM WindowServer[86]: CGXDisableUpdate: UI updates were forcibly disabled by application "Final Cut Pro" for over 1.00 seconds. Server has re-enabled them.
5/26/15 9:42:25.852 AM WindowServer[86]: reenable_update_for_connection: UI updates were finally reenabled by application "Final Cut Pro" after 2.68 seconds (server forcibly re-enabled them after 1.00 seconds)
5/26/15 9:42:25.891 AM coreaudiod[163]: Disabled automatic stack shots because audio IO is active
5/26/15 9:42:25.913 AM coreaudiod[163]: Enabled automatic stack shots because audio IO is inactive
5/26/15 9:42:47.691 AM coreaudiod[163]: Disabled automatic stack shots because audio IO is active
5/26/15 9:46:57.388 AM mDNSResponder[36]: Double NAT (external NAT gateway address 192.168.0.10 is also a private RFC 1918 address)
5/26/15 9:46:58.968 AM SubmitDiagInfo[2279]: Launched to submit Diagnostics and Usage
5/26/15 9:47:47.005 AM coreaudiod[163]: Enabled automatic stack shots because audio IO is inactive
5/26/15 9:47:48.883 AM WindowServer[86]: CGXDisableUpdate: UI updates were forcibly disabled by application "Final Cut Pro" for over 1.00 seconds. Server has re-enabled them.
5/26/15 9:47:58.517 AM WindowServer[86]: reenable_update_for_connection: UI updates were finally reenabled by application "Final Cut Pro" after 10.63 seconds (server forcibly re-enabled them after 1.00 seconds)
5/26/15 9:47:58.561 AM coreaudiod[163]: Disabled automatic stack shots because audio IO is active
5/26/15 9:47:58.593 AM coreaudiod[163]: Enabled automatic stack shots because audio IO is inactive
5/26/15 9:51:56.000 AM kernel[0]: 0xffffff8149202000::rc_scsi_cmd_START_STOP_UNIT: Disable disk cache flush
5/26/15 9:52:23.291 AM WindowServer[86]: CGXDisableUpdate: UI updates were forcibly disabled by application "Final Cut Pro" for over 1.00 seconds. Server has re-enabled them.
5/26/15 9:52:32.982 AM WindowServer[86]: reenable_update_for_connection: UI updates were finally reenabled by application "Final Cut Pro" after 10.69 seconds (server forcibly re-enabled them after 1.00 seconds)
5/26/15 9:52:33.040 AM coreaudiod[163]: Disabled automatic stack shots because audio IO is active
5/26/15 9:52:33.712 AM coreaudiod[163]: Enabled automatic stack shots because audio IO is inactive
5/26/15 9:52:37.289 AM coreaudiod[163]: Disabled automatic stack shots because audio IO is active
5/26/15 9:52:37.311 AM coreaudiod[163]: Enabled automatic stack shots because audio IO is inactive
5/26/15 9:52:40.805 AM coreaudiod[163]: Disabled automatic stack shots because audio IO is active
5/26/15 9:52:41.190 AM coreaudiod[163]: Enabled automatic stack shots because audio IO is inactive
5/26/15 9:52:54.464 AM WindowServer[86]: CGXDisableUpdate: UI updates were forcibly disabled by application "Final Cut Pro" for over 1.00 seconds. Server has re-enabled them.
5/26/15 9:52:56.042 AM WindowServer[86]: reenable_update_for_connection: UI updates were finally reenabled by application "Final Cut Pro" after 2.58 seconds (server forcibly re-enabled them after 1.00 seconds)
5/26/15 9:52:56.078 AM coreaudiod[163]: Disabled automatic stack shots because audio IO is active
5/26/15 9:52:56.195 AM coreaudiod[163]: Enabled automatic stack shots because audio IO is inactive



Return to posts index

Dennis Leppell
Re: FCP7 + Caldigit 16TB T4 + Matrox MXO2 LE = crashing when edit to tape.
on May 26, 2015 at 10:41:18 pm

OK, this is getting a bit more perplexing. Just hooked the t4 array to a Macbook Pro, did a print to video without the MXO2 hooked up, and it choked again. FCP issues, or Caldigit firmware?



Return to posts index

Dennis Leppell
Re: FCP7 + Caldigit 16TB T4 + Matrox MXO2 LE = crashing when edit to tape.
on May 27, 2015 at 4:48:34 pm

Successful ETT operation using the same file, over thunderbolt with a Caldigit T3 (older model, not RAID5 capable). This is pointing more to a firmware issue with T4.



Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2017 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]