FORUMS: list search recent posts

speeding up Red1 footage -> artifacts (how to avoid)

COW Forums : Apple Final Cut Pro Legacy

<< PREVIOUS   •   FAQ   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Oliver Szymczak
speeding up Red1 footage -> artifacts (how to avoid)
on Sep 12, 2013 at 8:22:02 am

hello community wisdom,

here is the scenario:

We filmed a sports event with the Red_One going 100fps progressive.
In the editing we found out that slow motion is old:school and want to be back to normal velocity.
Pressing command shift calls the velocity settings for the clip and adjusting to 400%

The velocity is good now, but strangely there are artifacts in the frames that looks like a result from doing wrong field interpolations.
That is: in the motion areas you see somthing like half fields, the silhouettes of the moving object is undefined/blurred out. But that cannot be as there were no fields at no time in the pipeline ever.

It seems that during the speedup FCP joins 4 frames into 1 frame by creating a superimposed result from all the 4.

Is there a way to avoid this?
Something that takes every 4th frame of from the original and get's rid of the other 3?

Or what's the antidote for the artifact?


Return to posts index

Michael Gissing
Re: speeding up Red1 footage -> artifacts (how to avoid)
on Sep 12, 2013 at 10:51:42 pm

Is frame blending on? It may struggle to look normal but frame blending can make it look worse on progressive material. There are other ways to speed up that look better. Twixtor have a plugin that does a better job but also try Motion which has optical flow which might make the motion seem normal, but try the frame blending first.


Return to posts index

Oliver Szymczak
Re: speeding up Red1 footage -> artifacts (how to avoid)
on Sep 18, 2013 at 12:05:28 pm

yup; frame blending has been the culprit.

thank you.


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2017 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]