FORUMS: list search recent posts

Audio Waveforms won't display in Viewer or recreate themselves

COW Forums : Apple Final Cut Pro Legacy

<< PREVIOUS   •   FAQ   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Christopher McDonell
Audio Waveforms won't display in Viewer or recreate themselves
on May 2, 2012 at 11:00:51 pm

Okay, I don't know what happened. I've been cutting a film with FCP 6.0.6 and Lion, using a TBD to access my Firewire 800 drive. So far, no real problems, other than screen tearing (probably because I'm using a Macbook Air - it's a long story, so please don't hate on me for that.) Suddenly, my AUDIO WAVEFORMS have vanished from the Viewer. I trashed prefs, etc., restarted, same problem. I read somewhere about emptying the Waveform cache so I did that. (Just in case, I haven't emptied the trash though). I thought FCP would simply redraw and create new waveforms upon opening, and double-clicking files to view audio in the Viewer. But not the case. Just a white screen with the play line. My keyframes are visible. No x's. And no waveforms. I checked the Waveform cache, the folder remains empty.

What to I do?

Chris


Return to posts index

Michael Gissing
Re: Audio Waveforms won't display in Viewer or recreate themselves
on May 2, 2012 at 11:29:38 pm

I hope this isn't another problem with running legacy software on Lion. Firstly I assume you did an OS upgrade on a system running FCP 6 as doing a clean install of FCP6 on Lion is a problem.

Best advice here has always been to do clean installs of an OS and reinstall software. FCP just seems to be one of those programs that does weird things when an OS install is done over a previous OS with FCP already installed.

Is there a reason why you need Lion? My advice is to stick with an OS that works with your version of FCP. Search this forum as there has been some excellent advice on either running dual boot disks or partitioning your drive to keep a stable OS/ FCP combo and Lion and other software on the new partition. Plus heaps of advice about how best to do software and OS installs and updates.


Return to posts index

Christopher McDonell
Re: Audio Waveforms won't display in Viewer or recreate themselves
on May 3, 2012 at 1:45:00 am

Thanks for your response. I performed a clean install of Fcs 2 on a brand new Mac that came with Lion using Rosetta. Other people have done this as well with success. My only problem thus far is missing waveforms and I'm not yet sure that's due to Lion. Anyway, what else are people supposed to do if they want to edit on a new computer and stay current? As far as I know, new Macs running Lion are not backwards compatible with SL. And Fcs 2 is hardly any different than 3, so until X gets multi-track editing and the viewer back, 2 or 3 shouldn't really be considered legacy. Just my humble opinion. I mean how many people are choosing to still use the "legacy" versions over X? But technically, I know, I know... So:

I opened up another project and voila - waveforms! But then I started clicking on files and some appeared while others didn't. I went back to my original project and maybe 1 out of every 10 files I bring into the viewer gets waveforms drawn back up. There's no rhyme or reason that I can detect. Whether hdv or pro res.

I'd love to hear from other Lion/Fcs 2 or 3 users to see if any one else has run into this problem.

Any other recommendations would be greatly appreciated!

Chris


Return to posts index


Michael Gissing
Re: Audio Waveforms won't display in Viewer or recreate themselves
on May 3, 2012 at 1:58:08 am

There is a huge difference between FCS2 and 3 but they are both legacy software from Apple's point of view. This means they will not be getting any further development, so when OSs break stuff it probably won't get fixed.

A clean install with Rosetta is good but FCS2 on Lion is a gamble. You are right about new machines with Lion. Apple has always been good at forcing people forward.

I don't know but wonky waveforms may be a compatibility issue. If you have already done the usual preference & permissions maintenance then I don't know what else to advise.


Return to posts index

Christopher McDonell
Re: Audio Waveforms won't display in Viewer or recreate themselves
on May 3, 2012 at 3:57:37 am

If the clip is in the timeline, the waveform doesn't show and it won't draw a new one. If the clip is unused, and I double click it into the viewer, it draws a waveform! I don't get it. I'm trying to think of what to do...


Return to posts index

Greg Leslie
Re: Audio Waveforms won't display in Viewer or recreate themselves
on May 3, 2012 at 12:48:07 pm

Chris, you probably know this, but displaying waveforms in a timeline is a toggle:
apple key + option key + w turns it on and off. Did you try that?


Return to posts index


Christopher McDonell
Re: Audio Waveforms won't display in Viewer or recreate themselves
on May 7, 2012 at 8:35:40 pm

Okay so I've mostly resolved the issue and thought I'd write in to report that I don't believe it is a Lion compatibility problem. Rather, an issue caused by trying to switch computers during an edit. I found a couple other posts from people having the same problem. All my media is on an external drive, so in theory, opening the project on a new computer should have done nothing more but link everything up as usual. But somewhere along the way, linkages to waveforms got lost. I emptied the waveform cache for a second time, relaunched, and voila - new waveforms started being drawn. However, not all of them. The workaround for that was to move the original media files not linking to another folder causing them to disconnect in the timeline. Then reconnect, and presto - waveforms. Bit of a hassle. But working just the same.

Chris


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2018 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]