FORUMS: list search recent posts

Strange text and dissolve issues

COW Forums : Apple Final Cut Pro Legacy

<< PREVIOUS   •   FAQ   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Patrick gallo
Strange text and dissolve issues
on Oct 30, 2011 at 4:20:06 pm

It seems that for some reason, whenever I put text on a clip or add a dissolve it alters the size of the video clip wherever the text or dissolve begins. It's like, as we play through the dissolve, right at the end the video pops to a slightly different size. im usually very good at trouble shooting but this one has me stumped and aggravated. I added some specs below, and maybe someone can help me find the problem and save me from my on going frustration, as this is a feature documentary that Im cutting with a fast approaching deadline. I added the specs just in case my issue is in my settings and maybe it would stand out to someone. anyway, thanks for your time with this matter.

VIDEO SPECS:
-The video clips are from P2 cards, shot in film cam.
-I reformat the .mxf files to: HDV 720p24
-in FCP my frame size is 1248 x 702, 24 fps
-data rate 4.1 mb

STANDARD FCP TEXT:
-23.98 fps

MY FCP SEQUENCE SETTINGS:
-frame size: 1280 x 720
-aspect ratio: HDTZ 720p (16:9)
-compressor: HDV 720p24


the strange this is that it doesn't happen on every single one, most of them, but not all of them. I don't know, Im at a loss right now. please help!

-patrick


Return to posts index

David Roth Weiss
Re: Strange text and dissolve issues
on Oct 30, 2011 at 9:36:24 pm

Are you rendering, and are you certain "Full" is checked in the Render All drop-down menu before rendering?

David Roth Weiss
Director/Editor/Colorist
David Weiss Productions, Inc.
Los Angeles
http://www.drwfilms.com

Don't miss my new Creative Cow Podcast: Bringing "The Whale" to the Big Screen:
http://library.creativecow.net/weiss_roth_david/Podcast-Series-2-MikeParfit...

POST-PRODUCTION WITHOUT THE USUAL INSANITY ™


Creative COW contributing editor and a forum host of the Business & Marketing and Apple Final Cut Pro forums.


Return to posts index

Patrick gallo
Re: Strange text and dissolve issues
on Oct 30, 2011 at 11:43:48 pm

yep...actually, it works fine when unrendered. although I did find a fix for it! thanks for commenting though.


Return to posts index


Neil Ryan
Re: Strange text and dissolve issues
on Oct 31, 2011 at 3:34:07 am

... then you should post the fix...


Return to posts index

Patrick gallo
Re: Strange text and dissolve issues
on Oct 31, 2011 at 4:23:51 am

MY FIX:

-I dropped the source clip in MPEG Streamclip.
-I set I/O's and re-export.

In my options:
-I changed the frame size. (in my strange and aggravating dilemma from 1248 x 702 to 1280 x 720)
-then I exported at full quality, Apple HDV 720p24 compression.

I know now what went wrong, but this fix is my answer to not re-compressing my 70+ hours of footage...once again, Mr. MPEG Streamclip has come through for me big.


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2018 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]