FORUMS: list search recent posts

Transition/export errors

COW Forums : Apple Final Cut Pro Legacy

<< PREVIOUS   •   FAQ   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Adam Welch
Transition/export errors
on Oct 13, 2011 at 11:22:53 pm

I've been having issues with two seemingly separate issues. First is that I'm getting what looks like a jump in contrast (or brightness) just before "fade in/fade out" & "cross dissolve" transitions. I attempted manual transitions (by creating/adjusting opacity nodes from within the timeline) but the problem still persists.

Second problem is that upon export I'm get similar jumps in brightness to the first issue, but at seemingly random cut points. (Places where there is a cut from one clip to another, without a transition). Transitions playback properly in the sequence timeline, but goof up after exporting. I don't understand how I can get a different result for output, after seeing it play properly on the timeline.

My workflow from start to finish is as follows:
Canon DSLR (60D, 7D)= .h264
transcode in mpegstreamclip = prores422(sq)
edit inside FCP
Color Correct using Color Corrector 3 way
Mix Audio
export self contained quicktime files (re-render all frames is de-selected)
-send quicktimes to toast for bluray
-send quicktimes to compressor to convert into m2v for SD dvd's


MacBook Pro Intel Core 2 Duo 2.2 4gb ram, osx 10.5.8 FCP6, G-raid 6tb. Problem also exists on MacPro 8 core intel xeon OSX 10.6.x FCP6

Thanks for your time!

Adam Welch

Adam Welch


Return to posts index

Chris Tompkins
Re: Transition/export errors
on Oct 14, 2011 at 4:54:01 pm

If you have a dissolve rendered fully between to clips.
THEN, you make a color or brightness adjustment to one or both clips. The media, rendered, inside that dissolve is not getting that color or brightness adjustment. Just thinking out loud, may not apply. You are fully rendering right?

Trash Prefs.
Re-boot.
Repair permissions.

Chris Tompkins
Video Atlanta LLC


Return to posts index

Adam Welch
Re: Transition/export errors
on Oct 14, 2011 at 5:05:18 pm

The media, rendered, inside that dissolve is not getting that color or brightness adjustment.

Good thought.

Yes I'm fully rendering. Yesterday I tried trashing all the render files and getting a clean render. Problem still exists.

I've already done Trash Pref, Reboot, Repair Permissions, problem still exists.

When my exported quicktime is complete I will preview the finished file with finder's quick look feature. It's never given me problems before. However, the quicktime that plays improperly in quick look also plays improperly in the stand-alone quicktime application. Said file plays properly inside of FCP's viewer window. It looks like the problem still exists when I upload to vimeo though...

Self contained quicktimes direct from the timeline should be a carbon copy of the timeline....at least that's my understanding.

I keep thinking that it could be an issue with the original transcode operation on the .h264 files. Perhaps I'll try a fresh transcode on a test batch of my original video files.

Thanks for your time!

Adam Welch
http://www.curtisnemetz.com


Return to posts index


David Roth Weiss
Re: Transition/export errors
on Oct 14, 2011 at 5:09:41 pm

[Adam Welch] "Yes I'm fully rendering. Yesterday I tried trashing all the render files and getting a clean render. Problem still exists. "

Are you certain that "Full" is checked in the Render All drop-down menu?

David Roth Weiss
Director/Editor/Colorist
David Weiss Productions, Inc.
Los Angeles
http://www.drwfilms.com

Don't miss my new Creative Cow Podcast: Bringing "The Whale" to the Big Screen:
http://library.creativecow.net/weiss_roth_david/Podcast-Series-2-MikeParfit...

POST-PRODUCTION WITHOUT THE USUAL INSANITY ™


Creative COW contributing editor and a forum host of the Business & Marketing and Apple Final Cut Pro forums.


Return to posts index

Adam Welch
Re: Transition/export errors
on Oct 14, 2011 at 5:23:57 pm

Are you certain that "Full" is checked in the Render All drop-down menu?


Yes, full render is checked

Adam Welch


Return to posts index

Adam Welch
Re: Transition/export errors
on Oct 14, 2011 at 6:08:45 pm

Here's a link to a short sample exhibiting the problem:

http://vimeo.com/30557647

password is "creative cow"

The problematic transitions seem to be softened by the additional compression that vimeo applies. Notice the brightened flash between clip changes, and then how the close-up dress shot brightens before fading out with the transition.

Adam Welch


Return to posts index


Chris Tompkins
Re: Transition/export errors
on Oct 14, 2011 at 6:30:52 pm

I really only can see it at the 1st cut.
Are all the clips the same format/size/frame rate/etc?

Chris Tompkins
Video Atlanta LLC


Return to posts index

Adam Welch
Re: Transition/export errors
on Oct 14, 2011 at 6:37:37 pm

The problem is much more distinct when viewed in high resolution (in any of the delivery formats).

Yes they're all the same size and frame rate.

1920x1080 23.98 prores 422(sq) no field dominance

Adam Welch


Return to posts index

Chris Tompkins
Re: Transition/export errors
on Oct 14, 2011 at 7:54:26 pm

Do you mean to type ProRes HQ? not sq?

Chris Tompkins
Video Atlanta LLC


Return to posts index


Adam Welch
Re: Transition/export errors
on Oct 14, 2011 at 8:25:08 pm

Do you mean to type ProRes HQ? not sq?

No, I meant what I said. Mpegstreamclip has two different ProRes 422 settings: (HQ) & (SQ) Unfortunately they don't have either labeled, so I didn't figure it out until I started having other transition problems that ended up being a result of mixing (HQ) & (SQ) footage.

Adam Welch


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2018 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]