FORUMS: list search recent posts

playback starts fine, then begins dropping frames...finally halts playback

COW Forums : Apple Final Cut Pro Legacy

<< PREVIOUS   •   FAQ   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Jason Brown
playback starts fine, then begins dropping frames...finally halts playback
on Jun 23, 2010 at 8:17:23 pm

I'm a fairly experienced FCP editor and I can't figure this out.

FCP7 - Matrox MXO2 - Snow Leopard - XDCAM 420SP (wrapped in Apple HDV 30p 1440x1080 container)

I've ran speed test - average read/write of 230 MB/s

Running on internal software RAID-0 (3TB, 300GB free)

Everything seems to be up to date regarding MXO2 firmware. I've rebooted, running no other programs. It seems to run faster if I let FCP sit idle for a couple minutes...it will play longer without issues than if I keep trying to play over and over. I'm wondering as I'm typing this...how much space do you need free on a RAID? It seems to be a bottleneck issue.

I've had this issue before, and it's resolved itself. I'm hoping someone has some insight.

-Jason


Return to posts index

David Roth Weiss
Re: playback starts fine, then begins dropping frames...finally halts playback
on Jun 23, 2010 at 8:20:45 pm

Your RAID is simply too overloaded.

David Roth Weiss
Director/Editor/Colorist
David Weiss Productions, Inc.
Los Angeles

POST-PRODUCTION WITHOUT THE USUAL INSANITY ™

EPK Colorist - UP IN THE AIR - nominated for six academy awards

A forum host of Creative COW's Apple Final Cut Pro, Business & Marketing, Indie Film & Documentary, and Film History & Appreciations forums.


Return to posts index

Steve Eisen
Re: playback starts fine, then begins dropping frames...finally halts playback
on Jun 23, 2010 at 8:21:36 pm

Only 300GB free on a 3TB Raid? That's not much room left.

Steve Eisen
Eisen Video Productions
Vice President
Chicago Final Cut Pro Users Group


Return to posts index


Francois Stark
Re: playback starts fine, then begins dropping frames...finally halts playback
on Jun 24, 2010 at 6:39:55 pm

I don't think it is your raid array. You did not specify your CPU or RAM. Are you on a g5?
HDV takes a lot of CPU power to decode and play in real time. I would suspect your CPU of not being fast enough - even the newer Inter machines battle to do HDV.

XCDAM 420 wrapped in a HDV container...

What is your timeline settings? HDV is always a bugger... I would suggest converting all your HDV to Apple Prores or DVCPRO HD for far better playback performance.

Or place your HDV clips on a Apple Prores timeline and render.

Regards
Francois

Regards
Francois


Return to posts index

Jason Brown
Re: playback starts fine, then begins dropping frames...finally halts playback
on Jun 24, 2010 at 7:37:15 pm

16 gig of ram...not sure of g5...but it's 8 core, purchased highest end Mac u could buy 1 year ago. Regarding codec, that is the container I get when I rewrap the mxf files off the xdcam disc with the 420sp setting on a PDW700.



Return to posts index

Jason Brown
Re: playback starts fine, then begins dropping frames...finally halts playback
on Jun 24, 2010 at 7:38:50 pm

And...sequence settings match clip.


Return to posts index


Francois Stark
Re: playback starts fine, then begins dropping frames...finally halts playback
on Jun 25, 2010 at 12:08:43 pm

Hi Jason

No, then it is definitely not your CPU or ram....

How did you bring the footage into FCP? Log-and-transfer would normally transcode incoming footage into Apple Prores. If you used the Sony import program you are stuck in their codec. HDV sucks. I would try to transcode overnight - use Media Manager to go to Prores.

Hope it helps

Regards
Francois


Return to posts index

Jason Brown
Re: playback starts fine, then begins dropping frames...finally halts playback
on Jun 25, 2010 at 5:38:12 pm

[Francois Stark] "Log-and-transfer would normally transcode incoming footage into Apple Prores."

I use the XDCAM transfer import function...which does NOT transcode, but wraps the video in a different container than the native MXF format from the disc. I can shoot in 3 formats on the disc - 422 50 / 420 HQ / and 420 SP. The 422 50 comes in with an "Apple XDCAM HD codec" but the 420 SP comes in with that HDV codec.

I need to figure out how to come off the xdcam disc with a less compressed codec, but there aren't any options coming through XDCAM transfer.

-Jason


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2018 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]