FORUMS: list search recent posts

Crashes on Renders etc. with XDCAM EX footage

COW Forums : Apple Final Cut Pro Legacy

<< PREVIOUS   •   FAQ   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Martin Phillips
Crashes on Renders etc. with XDCAM EX footage
on Nov 21, 2009 at 3:53:38 pm

I know that this has been covered before, but I am running out of time and patience with the system here!

Have recently upgraded to 8 core MacPro with Kona LHi and Firmtek RAID. Hardly ever had crashes on the old G5 despite it struggling with the HD footage.

Cutting a whole load of footage shot on an EX3 - quite a lot of Chroma Key stuff. When doing long renders I am getting the 'descending curtain of death' and have to hard-restart. If I render in small sections it is usually ok, but a bit frustrating.

I am editing in the XDCAM EX Sequence (I get the same problem using a Pro Res sequence). Doesn't seem to matter whether renders are set to XDCAM COdec or Pro Res codecs, I am still getting crashes.

System setup is MacPro 8 Core (2.93Ghz) 16Gb RAM, running Snow Leopard and FCP6.0.6. Prefs trashed, clean install of OS and FCS.

My suspicions are:

Kona LHi in the wrong slot (it's in slot 3 at the moment)
Conflict with the RAID Firmtek driver / Card (In slot 1)

Sometimes when scrubbing along the timeline I get a crash too.

Any ideas / advice please!! Thanks, Martin.






Return to posts index

Jerry Hofmann
Re: Crashes on Renders etc. with XDCAM EX footage
on Nov 21, 2009 at 8:20:30 pm

LHe you mean right?

99 times out of a hundred if you're having Kernal Panics it's because of a hardware issue. Drivers have to be compatible with your OS so be sure the ones for the Kona and the raid card are compatible.

Jerry

Apple Certified Trainer

Author: "Jerry Hofmann on Final Cut Pro 4" Click here

8-Core 3.0 Intel Mac Pro, Dual 2 gig G5, AJA Kona SD, AJA Kona 2, Huge Systems Array UL3D, AJA Io HD, 17" MBP, Matrox MXO, CD's


Return to posts index

Martin Phillips
Re: Crashes on Renders etc. with XDCAM EX footage
on Nov 21, 2009 at 9:13:25 pm

Thanks Jerry -

[Jerry Hofmann] "LHe you mean right?"

It is the LHi card (with the HDMI i/o)

The drivers are the latest (Snow Leopard compatible) ones from AJA and Firmtek.

I'm using Keylight for the Chroma Keying. Great plugin, but I am starting to think that this could be part of the problem too .....




Return to posts index


Jerry Hofmann
Re: Crashes on Renders etc. with XDCAM EX footage
on Nov 21, 2009 at 11:05:40 pm

The plugin also has to be totally compatible. Have you checked the website for it to see if it is?

Jerry

Apple Certified Trainer

Author: "Jerry Hofmann on Final Cut Pro 4" Click here

8-Core 3.0 Intel Mac Pro, Dual 2 gig G5, AJA Kona SD, AJA Kona 2, Huge Systems Array UL3D, AJA Io HD, 17" MBP, Matrox MXO, CD's


Return to posts index

Martin Phillips
Re: Crashes on Renders etc. with XDCAM EX footage
on Nov 22, 2009 at 11:25:55 am

Ok - have been trying various things. The most consistent workaround that I have found is to trash the prefs every 4 renders. This allows me 4 more until it crashes again.

So something is corrupting the preferences somewhere along the line.

On looking through other posts this seems to be quite a common problem with MacPros at the moment and goes back a year or so:

http://forums.creativecow.net/thread/8/1011917

I think that next time will probably have to digitise straight from HD SDI to DVCPRO HD timeline until a workable solution can be found.

Am I alone here having this problem .... or am I missing something obvious? I've used FCP constantly for 8 years and NEVER had this amount of trouble.



Return to posts index

Rafael Amador
Re: Crashes on Renders etc. with XDCAM EX footage
on Nov 22, 2009 at 11:41:44 am

Hi Martin,
Really have been many complains about XDCAM in the 8 Cores, although in the last few weeks it seems that those complains have almost ceased (SL?).
Make a test, just for curiosity, and try to export render to 8b Uncompress.
rafael

http://www.nagavideo.com


Return to posts index


Martin Phillips
Re: Crashes on Renders etc. with XDCAM EX footage
on Nov 22, 2009 at 12:04:17 pm

Hi Rafael,

Thanks for this. Encouraging that people are seeing this problem less. I was wondering whether these problems were SL related or the fact that I was running FCP6 rather than FCP7.

Will try your suggestion, although I am getting crashes when scrubbing along the timeline too.

So perhaps the days are gone when I could do a batch render whilst I go away for lunch!




Return to posts index

Rafael Amador
Re: Crashes on Renders etc. with XDCAM EX footage
on Nov 22, 2009 at 12:17:15 pm

Hi Martin,
I don't stop to recommends everybody using DiskWarrior or TechTools.
I bought a G5 some five years ago and for the first months i experienced a nightmare of having a hang every five minutes.
I live in Laos, no way to send the G5 nowhere. Thanks God I found DiskWarrior.
I keep on using it, and believe me, is what allows me to live 600 miles from the closest Apple service.
Rafael

http://www.nagavideo.com


Return to posts index

Martin Phillips
Re: Crashes on Renders etc. with XDCAM EX footage
on Dec 2, 2009 at 4:21:57 pm

Well, just to wrap this one up and if anyone else is having similar issues, the problem was caused by a faulty memory module giving ECC errors. Took out the offending one (and its pair) and I can now batch render and work without Kernel panics. Replacement being sent over by Apple UK under warranty.

Thanks for advice.



Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2017 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]