FORUMS: list search recent posts

Blue waveform in source monitor

COW Forums : Avid Media Composer

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Chris Gape
Blue waveform in source monitor
on Jan 2, 2020 at 9:59:21 am

Hi, apologies if this is a basic question but I'm migrating my skills from Premiere and FCP to learn more about Avid and so I'm still at the beginners stage. I know how to edit audio in the timeline through switching to source/record but I'm trying to find out if it's normal that I should see a big pixelated blue waveform in the source monitor everytime I load in some audio?



Not sure if the image below posts correctly so here's a link instead:

https://imgur.com/gallery/kIYQUTf



Return to posts index

Michael Phillips
Re: Blue waveform in source monitor
on Jan 2, 2020 at 1:34:41 pm

Yes, that is normal and has been this way since the original Avid/1 Media Composer released in December of 1989. It is only an icon representing the fact that it is an audio-only clip (and for historical trivia, the waveform is the word f**k) and has no bearing on the actual waveform presentation of the clip at that point in time. It has been a really long-time feature request to do more, even something like what is available in Source Settings, but no change yet. Switching the source/record is the workaround as you've discovered.


Michael


Return to posts index

Chris Gape
Re: Blue waveform in source monitor
on Jan 2, 2020 at 2:18:45 pm

Hi Michael, thanks for you reply. Are there any options in Avid to change it or turn it off in the source monitor?


Return to posts index


Michael Phillips
Re: Blue waveform in source monitor
on Jan 2, 2020 at 2:23:26 pm

There are not. ☹

Michael


Return to posts index

Job ter Burg
Re: Blue waveform in source monitor
on Jan 2, 2020 at 9:07:52 pm

Flabbergasted. I have never ever seen that blue thing in the Source monitor. Nor do I see it when I load an audio-only clip in a project with fresh user settings...


Return to posts index

Michael Phillips
Re: Blue waveform in source monitor
on Jan 3, 2020 at 10:02:52 pm

I believe Job is right and I did not want to be misleading - the blue/black waveform is only in the bin thumbnail view and not in the Source monitor when loading an audio-only source clip. Now why it shows up in your source monitor is quite the mystery.

Michael


Return to posts index


paul grote
Re: Blue waveform in source monitor
on Jan 7, 2020 at 10:48:26 am

I have the same issue. When you know how to fix it let me know;)


Return to posts index

Michael Phillips
Re: Blue waveform in source monitor
on Jan 7, 2020 at 6:38:41 pm

Just went back into MC, latest version and also see the blue waveform in the source monitor:




Michael


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2020 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]