FORUMS: list search recent posts

Avid Background Services Keeps Stopping/Not allowing Background Transcoding

COW Forums : Avid Media Composer

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Scott Clements
Avid Background Services Keeps Stopping/Not allowing Background Transcoding
on Jan 4, 2015 at 8:01:55 pm

Hi,

I'm running Media Composer 8.2 on a macbook pro OS 10.9.5 - The Avid Background Services logo is continuously red. When I turn it on, it turns green for about 15 seconds and then switches back to red. When I go to do a background transcode, I get the error message 'The Media Services Engine was unable to make a connection'. I think this may have started when I updated from 8.0 to 8.2, but I'm not 100% sure about that. Anyone have any ideas what could be causing this?

Film Editor, London UK
http://www.scottclementseditor.com


Return to posts index

Bill Ravens
Re: Avid Background Services Keeps Stopping/Not allowing Background Transcoding
on Jan 5, 2015 at 1:04:10 pm

Check your version of JAVA.



Return to posts index

Scott Clements
Re: Avid Background Services Keeps Stopping/Not allowing Background Transcoding
on Jan 5, 2015 at 7:21:24 pm

Thanks for the advice, Bill. I checked my Java and it was fine. So, it must be something else.

Film Editor, London UK
http://www.scottclementseditor.com


Return to posts index


mike harper
Re: Avid Background Services Keeps Stopping/Not allowing Background Transcoding
on Jan 5, 2015 at 7:48:06 pm

what are the dependency's of the service? is something conflicting with it?

Mike Harper
http://www.editscore.com/


Return to posts index

Scott Clements
Re: Avid Background Services Keeps Stopping/Not allowing Background Transcoding
on Jan 5, 2015 at 8:10:40 pm

Hi, Mike. I'm not sure what you mean by "the dependencies of the service'. I don't know what's conflicting with it.

Film Editor, London UK
http://www.scottclementseditor.com


Return to posts index

John Pale
Re: Avid Background Services Keeps Stopping/Not allowing Background Transcoding
on Jan 5, 2015 at 7:55:49 pm

With version 7.x I had s similar problem.

With instruction from Avid support I did a total manual uninstall of all Avid software. The normal uninstall program provided does not completely uninstall everything, thus the need for a manual process.

After the manual uninstall I reinstalled Avid and everything worked properly..

I'd give Avid a call and have them walk you through it. The process is somewhat lengthy and involves some use of the terminal. I'd post the instructions, but they may no longer be completely valid for Version 8.x. Anyway, you are entitled to phone tech support as you have paid for a mandatory support contract with your Avid software. Make them work for it!


Return to posts index


Scott Clements
Re: Avid Background Services Keeps Stopping/Not allowing Background Transcoding
on Jan 5, 2015 at 8:12:53 pm

Thanks for the advice, John. I'm not sure if I'm entitled to support yet, because my student licence still has a few months left before the pro licence kicks in. I'll look into it though.

Film Editor, London UK
http://www.scottclementseditor.com


Return to posts index

mike harper
Re: Avid Background Services Keeps Stopping/Not allowing Background Transcoding
on Jan 5, 2015 at 8:27:23 pm

Scott : Your on a mac.I was thinking of PC. Not sure how services work on a Mac. Best to contact Avid or uninstall and reinstall

Mike Harper
http://www.editscore.com/


Return to posts index

Scott Clements
Re: Avid Background Services Keeps Stopping/Not allowing Background Transcoding
on Jan 5, 2015 at 8:30:11 pm

Ok. Thanks, Mike. I'll give it a go.

Film Editor, London UK
http://www.scottclementseditor.com


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2017 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]