FORUMS: list search recent posts

upgraded to AJA IoHD6 and now my monitor has annoying flicker

COW Forums : AJA Video Systems

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
todd reid
upgraded to AJA IoHD6 and now my monitor has annoying flicker
on Sep 3, 2008 at 2:31:57 am

Anyone else had this?

Its hard to describe and even more annoying. I upgraded to AJA IoHD6 and did the firmware upgrade.
Now my monitor has a consistent flicker even when looking at the internal test patterns.

I plan to re-install the upgrade to see if that helps, but would love any suggestions or feedback.

I was in between projects, but need to start one tomorrow.

PLEASE help!!!!


Return to posts index

todd reid
Re: upgraded to AJA IoHD6 and now my monitor has annoying flicker
on Sep 3, 2008 at 2:51:55 am

not sure if this helps but I'm monitoring with a Panasonic LH1700W that was working perfectly immediately before the upgrade.
I worked on it all day, completed project, surfed the cow, found new update, downloaded (ran disk utility before and after) and installed upgrade, updated firmware.

Anyone from AJA monitoring this forum????



Return to posts index

Philippe Domengie
Re: upgraded to AJA IoHD6 and now my monitor has annoying flicker
on Sep 3, 2008 at 10:00:27 am

Hi Todd

I can't help you because I've the same problem. Since 6.0 update sftware, and only when I work on a 720p50 project, the SD analog video output flickers (PAL 625i25). No problem with 1080i25 nor 1080p25.
Very embarrassing...

Any idea here at the cow ?

Thanks for your help.

My Gear :
Macbook pro 2.4, 4Go RAm, Esata raid0 2To, AjaIO Hd, monitoring with Svideo to Standart PAL TV.



Return to posts index


gary adcock
Re: upgraded to AJA IoHD6 and now my monitor has annoying flicker
on Sep 3, 2008 at 12:36:08 pm

[Philippe Domengie] "Any idea here at the cow ? "

It has been noted by a couple of people that there is an error in the field order for PAL in the v6 driver.

check your sequence settings to confirm that it is set for upper field first.

gary adcock
Studio37
HD & Film Consultation
Post and Production Workflows
Inside look at the IoHD




Return to posts index

gary adcock
Re: upgraded to AJA IoHD6 and now my monitor has annoying flicker
on Sep 3, 2008 at 12:32:38 pm

[todd reid] "not sure if this helps but I'm monitoring with a Panasonic LH1700W that was working perfectly immediately before the upgrade."


How do you expect any help without giving us anything but it worked before the upgrade?










gary adcock
Studio37
HD & Film Consultation
Post and Production Workflows
Inside look at the IoHD




Return to posts index

todd reid
Re: upgraded to AJA IoHD6 and now my monitor has annoying flicker
on Sep 3, 2008 at 1:45:16 pm

Hey Gary,

Not sure what information would help, but here is my setup.

MacPro 3GHz octo
AJA IoHD
Panasonic LH1700W
Lacie BIGGEST RAID
Firmtek enclosure RAID

Working mostly with footage from P2 cards at 720p, but also notice it with dv footage.
Heck, my monitor even flickers if I send it a bars FROM the AJA itself.

As mentioned before, this was introduced immediately after upgrading to 6.0 and performing the firmware upgrade.

What else would you need to know to be able to help?



Return to posts index


todd reid
FIXED IT!!!!!!!
on Sep 3, 2008 at 1:57:15 pm

Just fired it up again, to see if I could get some more information to post.
Started poking around in the control panel.

I noticed that my playback timing setting was on video in, and I don't have a deck connected, so I changed it to "freerun" and VIOLA......that was it!!!

I don't remember this setting in the previous version, is that just cause I had "set it and forget it"?
Or is this a new feature "playback timing"? I notice too a horiz and vert timing controls.

I feel MUCH better now.

Phillipe, I don't think that this would help your situation, due to your description, but I found it in the IoHD Control Panel/Control/Playback Timing/Genlock



Return to posts index

gary adcock
Re: upgraded to AJA IoHD6 and now my monitor has annoying flicker
on Sep 3, 2008 at 2:36:09 pm

[todd reid] "but here is my setup. "

what about app and OS and qt versions?

none of that hardware works without the proper software.


glad you got it fixed however.

gary adcock
Studio37
HD & Film Consultation
Post and Production Workflows
Inside look at the IoHD




Return to posts index

philippe Domengie
Re: upgraded to AJA IoHD6 and now my monitor has annoying flicker
on Sep 3, 2008 at 3:01:16 pm

Hi Gary,

Cheers for your help, but it doesn't work for me. I didn't explain very well my problem : it's not really a "flicker" problem, monitor (sec PAL 625i25) looks weird, as if there is a color mishandling on signal : diagonal thin band accross the image even on the test pattern. It appends only when primary is 720p50 (and of course secondary format is always 625i25). No problem with 1080i25 or 1080p25 with FCP 6.0.4 and test pattern. The problem is present everywhere, even when I read a .mov 720p25 Prores with AjaTV.

I didn't have any problem with previous Aja software realase...

Any clue?

Cheers.

My Gear :
Macbook pro 2.4, 4Go RAm, Esata raid0 2To, AjaIO Hd v6.0, FCP 6.0.4, monitoring with Svideo to Standart PAL TV.






Return to posts index


philippe Domengie
Re: upgraded to AJA IoHD6 and now my monitor has annoying flicker
on Sep 3, 2008 at 3:07:27 pm

For Todd : your trick doesn't work for me as this setting was already in previous control panel.

For Gary : I forget to mention : OS : 10.5.4, QT : 7.5.0



Return to posts index

gary adcock
Re: upgraded to AJA IoHD6 and now my monitor has annoying flicker
on Sep 3, 2008 at 3:44:27 pm

[philippe Domengie] "Any clue? "

uninstall and reinstall the IoHD software again.

Make sure that you run the IoHD firmware updater even if you think it has been done before.- I think one of updates did not take.




gary adcock
Studio37
HD & Film Consultation
Post and Production Workflows
Inside look at the IoHD




Return to posts index

philippe Domengie
Re: upgraded to AJA IoHD6 and now my monitor has annoying flicker
on Sep 4, 2008 at 11:37:13 am

Hi Gary,

You was right : I have a firmware update problem.

Aja updater software shows me that "moab_dc_top.bit" (2nd line) is 07/31/2008 as "date of firmware in this update" and 08/12/2008 as "date of firmware in ioHD" ... weird ...

So I've uninstalled everything, deleted iohd package in receipts folder, reboot, reinstall, reboot, reflash all the 6 parts of firmware, reboot the IoHD, then the computer. At this point, my problem was still there, but the firmaware update software indicated proper dates.

After an other reboot this morning, firmware update software shows again the two differents dates (07/21/2008, 08/12/2008).

What does it mean ? I'm disappointed as I have to work on 720p50 very soon...

Thanks a lot for your help.



Return to posts index


gary adcock
Re: upgraded to AJA IoHD6 and now my monitor has annoying flicker
on Sep 4, 2008 at 12:30:55 pm

[philippe Domengie] "What does it mean ? I'm disappointed as I have to work on 720p50 very soon... "

those are the current correct driver versions, have you contacted AJA tech support?

gary adcock
Studio37
HD & Film Consultation
Post and Production Workflows
Inside look at the IoHD




Return to posts index

philippe Domengie
Re: upgraded to AJA IoHD6 and now my monitor has annoying flicker
on Sep 4, 2008 at 12:41:12 pm

I do it right now...



Return to posts index

todd reid
Re: upgraded to AJA IoHD6 and now my monitor has annoying flicker
on Sep 3, 2008 at 3:53:26 pm

I email AJA Support for my specific problem and below is what they sent back.
Don't think this helps your situation, but it does give another step to uninstall that I wouldn't have done.
Seems Gary may be onto something regarding uninstall/reinstall.
They were very rapid on their response. Have you tried AJA email Support (aja.com)?



From AJA support.......

Sorry to hear this. You can revert back by running the IOHD uninstaller
then go to the Mac Library>Receipts folder and delete any IOHD .pkg files.

Just want to know, Did the IOHD get fully restarted including the Mac
after the software/firmware update?
What video formats are you working with?




Return to posts index


philippe Domengie
Re: upgraded to AJA IoHD6 and now my monitor has annoying flicker
on Sep 4, 2008 at 11:38:49 am

Hi Gary,

You was right : I have a firmware update problem.

Aja updater software shows me that "moab_dc_top.bit" (2nd line) is 07/31/2008 as "date of firmware in this update" and 08/12/2008 as "date of firmware in ioHD" ... weird ...

So I've uninstalled everything, deleted iohd package in receipts folder, reboot, reinstall, reboot, reflash all the 6 parts of firmware, reboot the IoHD, then the computer. At this point, my problem was still there, but the firmaware update software indicated proper dates.

After an other reboot this morning, firmware update software shows again the two differents dates (07/21/2008, 08/12/2008).

What does it mean ? I'm disappointed as I have to work on 720p50 very soon...

Thanks a lot for your help.



Return to posts index

Philippe Domengie
Re: upgraded to AJA IoHD6 and now my monitor has annoying flicker
on Sep 24, 2008 at 9:31:50 am

RESOLVED ! UPGRADED TO 6.0.1 !

I've exchange a lot with Aja support by mail. Nothings worked until new 6.0.1 update, everything is now fine for me. No more problem with 720p25 footage !
That's great.

Thanks to evreybody here at Cow !

Philippe Domengie.



Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2017 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]