FORUMS: list search recent posts

FCPX Reference Waveform audio levels, but no audio.

COW Forums : Apple Final Cut Pro X

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
john sklba
FCPX Reference Waveform audio levels, but no audio.
on Aug 14, 2014 at 8:43:59 pm

Sorry if this is in the incorrect spot. If it is, someone please point me to the right place.

Hello. Running FCPX 10.0.8. Can not update as it is not my machine to update.

After importing media (Sony EX cameras I believe), some clips will have no audio, and others will. Opening the non audio producing files in VLC also says there is no audio. However, looking at the Reference Waveforms in FCPX suggest there is audio given I see peaks and valleys. Channel configuration, when set to mono, even suggest two different wave forms, one for each channel.

Any idea what gives and would it possible to get that audio? Thanks.

Final Cut Pro X, OS X Mountain Lion (10.8.4)


Return to posts index

Bret Williams
Re: FCPX Reference Waveform audio levels, but no audio.
on Aug 14, 2014 at 11:20:18 pm

What machine do you have? I have a 2006 MacPro 1,1 running Mavericks and 10.1.2. It can be done. And it runs just as good as it did 10.0.9.


Return to posts index

john sklba
Re: FCPX Reference Waveform audio levels, but no audio.
on Aug 19, 2014 at 1:10:06 pm

Running a Mac Pro Mid 2012 2 x 2.66 GHz 6-Core Intel Xeon. What difference does it make?


Return to posts index


Bret Williams
Re: FCPX Reference Waveform audio levels, but no audio.
on Aug 19, 2014 at 1:56:37 pm

Sorry John I misread it as you couldn't update because your machine wasn't able to update. I see it's just not your machine. It certainly could be updated. But I doubt it has anything to do with your issue anyway.


Return to posts index

john sklba
Re: FCPX Reference Waveform audio levels, but no audio.
on Aug 19, 2014 at 2:01:59 pm

Ok, but I'm still at a loss as to why there are reference wave audio forms, which suggest, yes there is audio of some sort, but there is no audio in playback. If no audio was recorded, where is FCPX getting these reference waveforms from? And how is it they appear as if to be making sense in terms of being the nat. sound recorded.


Return to posts index

Bret Williams
Re: FCPX Reference Waveform audio levels, but no audio.
on Aug 19, 2014 at 2:58:12 pm

If they're dual mono, and you had phase reversed and were listening to the two channels mixed together, then there would be no sound. Have you tried just turning off one channel in the inspector and seeing if you hear anything? You said you couldn't listen to one channel, but that's how you'd do it.


Return to posts index


john sklba
Re: FCPX Reference Waveform audio levels, but no audio.
on Aug 19, 2014 at 3:05:50 pm

It is stereo audio. I've tried switching to mono and turning off both channels one at a time, and still no audio.


Return to posts index

Bret Williams
Re: FCPX Reference Waveform audio levels, but no audio.
on Aug 19, 2014 at 3:00:17 pm

Post some screen shots too. You can post them right in your post with the little camera button. It opens up a window. Navigate to the screenshot and click upload. Then click on the file and copy and paste the embed code it gives you into your post.


Return to posts index

John Pale
Re: FCPX Reference Waveform audio levels, but no audio.
on Aug 15, 2014 at 3:47:01 am

Phase cancellation caused by improperly wired mikes?
Can you play one channel at a time?


Return to posts index


john sklba
Re: FCPX Reference Waveform audio levels, but no audio.
on Aug 19, 2014 at 1:10:39 pm

No I can't play one channel at time.


Return to posts index

Scott Witthaus
Re: FCPX Reference Waveform audio levels, but no audio.
on Apr 6, 2015 at 8:10:45 pm

Just ran into this problem today. Was there a solution to this?

Scott

Scott Witthaus
Senior Editor/Post Production Supervisor
1708 Inc./Editorial
Professor, VCU Brandcenter


Return to posts index

john sklba
Re: FCPX Reference Waveform audio levels, but no audio.
on Apr 7, 2015 at 8:15:18 pm

It was a corruption issue and the audio was not recorded. How FCPX determined there was audio is beyond me.


Return to posts index


Jari Innanen
Re: FCPX Reference Waveform audio levels, but no audio.
on Apr 8, 2015 at 7:55:59 am

Reference waveform is always drawn, whether there is actual signal or not.


Return to posts index

Scott Witthaus
Re: FCPX Reference Waveform audio levels, but no audio.
on Apr 8, 2015 at 10:00:52 am

[Jari Innanen] "Reference waveform is always drawn, whether there is actual signal or not."

Indeed. There was no audio on my clips, thank you audio guy, but FCPX drew a "phantom waveform" just to let me know where it would be HAD there been audio. I would love to see that eliminated. Wasted precious time trying to chase down something that was never there in the first place.

Scott

Scott Witthaus
Senior Editor/Post Production Supervisor
1708 Inc./Editorial
Professor, VCU Brandcenter


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2017 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]