FORUMS: list search recent posts

System wide audio issue when Premiere launches

COW Forums : Adobe Premiere Pro

<< PREVIOUS   •   FAQ   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Bradford Gyselman
System wide audio issue when Premiere launches
on Jan 18, 2018 at 6:16:20 pm

Hey folks! Got a strange one for you. Running up-to-date Premiere Pro CC 2018 on a new MacBook Pro. When I open Premiere and bring an audio file in (usually wav, but same issue for mp3, video with audio tracks, etc.), the low end of all sound on the machine drops out and playback gets glitchy. Not just sound from Premiere, but all audio, like music from the browser, previewing files in Finder, etc. As soon as I quit Premiere, everything goes back to normal across the board. I've never run into this issue on the previous versions of Premiere or other machines. I've tried restarting, closing everything else but Premiere, trashing preferences, playing back through speakers and headphones, etc. It's a new one for me and unfortunately leaves Premiere unusably glitchy and jumpy until I can fix this. I'm thinking something audio drivers related, but I've never tried to fix that on a Mac before...

---------------------------------
Bradford Gyselman
Animator, Editor, Designer, Creative Director. 10 years of experience making stuff look and move good-er.


Return to posts index

Kevin Rag
Re: System wide audio issue when Premiere launches
on Jan 19, 2018 at 1:15:20 am

Hey Bradford,
Can you please post a screenshot of your 'Audio Hardware' preferences and also of the Audio Midi Setup (under utilities)?
Are you monitoring the audio through the built in speakers or through a video I/O like BM, AJA?

K


Return to posts index

Bradford Gyselman
Re: System wide audio issue when Premiere launches
on Jan 19, 2018 at 3:17:53 pm

Sure thing, thanks! Images attached. I generally just roughly mix the audio over the laptop speakers or headphones until I get some studio time at the end.

<a href="https://images.creativecow.net/190862/screenshot2018-01-19at9.13.12am.png"><img src="https://i1.creativecow.net/u/190862/screenshot2018-01-19at9.13.12am.png" border="0" /></a>
<a href="https://images.creativecow.net/190862/screenshot2018-01-19at9.12.04am.png"><img src="https://i1.creativecow.net/u/190862/screenshot2018-01-19at9.12.04am.png" border="0" /></a>


---------------------------------
Bradford Gyselman
Animator, Editor, Designer, Creative Director. 10 years of experience making stuff look and move good-er.


Return to posts index


Matt Dunne
Re: System wide audio issue when Premiere launches
on Jan 19, 2018 at 6:12:26 pm

Here's a thought. This happened to me when I bought new wireless headphones. Not saying you're in the same boat but it may lead you to the right solution.

My audio was doing something similar and it's because Premiere and the Mac were grabbing the input device as my headphones and then lowering the audio quality system wide. Open up your midi settings in your mac and check the output to be sure it's set to 48khz.

Hope this helps.

-editor of things


Return to posts index

Bradford Gyselman
Re: System wide audio issue when Premiere launches
on Jan 22, 2018 at 3:36:25 pm

Hmm, I suspect you're right! When I launch Premiere and have the wireless headphones active, it drops the rate down in the OSX MIDI settings for everything. Seems to be getting worse though. Won't even playback now. The timeline seems frozen and switching back to 44 or 48hz in the MIDI settings bumps back to 16 immediately. Thankfully it works fine if I wire the headphones in. Good enough for now! Thanks :)

---------------------------------
Bradford Gyselman
Animator, Editor, Designer, Creative Director. 10 years of experience making stuff look and move good-er.


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2018 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]