FORUMS: list search recent posts

Rendering video always randomly messed up?

COW Forums : VEGAS Pro

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Mattheo Bjokru
Rendering video always randomly messed up?
on Jun 27, 2018 at 9:31:30 pm

I am trying to render a video which works with layers and transparency. I don't know if you're familiar with "line distribution videos", but the concept is simple. You have a music group and a song of them, and you basically count the "line distribution" among the members of the group. As the song plays, when a member starts singing, this member's timer goes up and their "line bar" fills. Here's a normal screenshot of the video: https://ibb.co/mPrmeo

Everything shows fine in the preview, but when I render it, I get all kinds of random graphical bugs. It's really driving me nuts!
1) The background of the bars (which is supposed to be gray) randomly turns black:
https://ibb.co/hOzQ5T
2) The bars randomly change to another (already used) color for a millisecond:
https://ibb.co/mMQyQT Sehun's bar is brown/gold, it took Chen's red color for a millisecond
3) The bars randomly disappear for a millisecond
https://ibb.co/fQw55T Baekhyun's bar disappeared for a millisecond
4) Another graphical bug I can't explain
https://ibb.co/ekPskT

I've tried rendering in 3 different Internet HD 1080 templates 59.94 fps, 50 fps and 29.97 fps. All three randomly mess up.
Here's my project settings: https://ibb.co/eh5q5T


Return to posts index

George Dean
Re: Rendering video always randomly messed up?
on Jun 27, 2018 at 10:07:26 pm

Hi Mattheo,

Can you post a the properties of your source video media? In project properties you have the field order 'upper field first', change that to 'none - progressive' and see if that works better for you.


Best Regards.....George


Return to posts index

Mattheo Bjokru
Re: Rendering video always randomly messed up?
on Jun 27, 2018 at 10:17:30 pm

Hi George,

Does "upper field first" mean that the upper tracks are displayed "in front" of the ones below? If that's the case, then that is indeed what I need. I ordered my tracks according to visibility, so I don't think the problem comes from there. ☹ Unless I'm missing something?


Return to posts index


Francois Pénzes
Re: Rendering video always randomly messed up?
on Jun 27, 2018 at 10:54:03 pm

Hi Mattheo

I believe that what George meant about Upper Field First in the Field Order box was this (I added a few others)



Cheers !

PC Win 10 Pro 64-bit 16gb Intel® Core™i7-2600k Quad Core 3.40GHz
Cameras: Canon XF305 + Canon XH-A1
Blackmagic HyperDeck Studio Mini
Vegas Pro 14, User since Vegas 3.0

''When the cutting stops, the editing begins...''


Return to posts index

Mattheo Bjokru
Re: Rendering video always randomly messed up?
on Jun 28, 2018 at 12:45:55 am

Hi François,

I changed all 3 settings that you marked and it's even worse now...
Towards the end it goes super crazy, it keeps flashing from a black screen with only 1 giant timer to random parts of the video ☹

What's wrong, why can't it just render it just like the preview?


Return to posts index

Francois Pénzes
Re: Rendering video always randomly messed up?
on Jun 28, 2018 at 1:27:45 am

Hi Mattheo

In Vegas, can you go to Options then Preferences then Video tab. Do a screen capture of it and please post it.

Cheers !

PC Win 10 Pro 64-bit 16gb Intel® Core™i7-2600k Quad Core 3.40GHz
Cameras: Canon XF305 + Canon XH-A1
Blackmagic HyperDeck Studio Mini
Vegas Pro 14, User since Vegas 3.0

''When the cutting stops, the editing begins...''


Return to posts index


George Dean
Re: Rendering video always randomly messed up?
on Jun 28, 2018 at 1:31:29 am
Last Edited By George Dean on Jun 28, 2018 at 2:10:03 am

Mattheo in addition to Francois request above can you provide a screen shot of the render settings, and a text dump of your source media from Mediainfo (free download online)? It appears you are mixing the render from the source and possibly having a problem from your GPU. But without some of these specifications, we are shooting in the dark to help you.


Best Regards.....George


Return to posts index

Mattheo Bjokru
Re: Rendering video always randomly messed up?
on Jun 28, 2018 at 2:47:44 am

@François
Here are my video preferences:
https://ibb.co/kJYYs8

@George
How can I find those two things? Please excuse my ignorance, I've been using VEGAS PRO for 2 days only


Return to posts index

Graham Bernard
Re: Rendering video always randomly messed up?
on Jun 28, 2018 at 5:51:16 am
Last Edited By Graham Bernard on Jun 28, 2018 at 5:52:29 am

[Mattheo Bjokru] "How can I find those two things?"
Use the INTERNET. you’ve only been using VP for 2days?! I’m impressed.

* Grazie

Video Content Creator and Potter
PC 7 64-bit 16gb * Intel® Core™i7-2600k Quad Core 3.40GHz * 2GB NVIDIA GEFORCE GTX 560 Ti
Cameras: Canon XF300 + PowerShot SX50HS Bridge


Return to posts index


Francois Pénzes
Re: Rendering video always randomly messed up?
on Jun 28, 2018 at 10:15:39 am

Hello again

Go back to Preferences, Video tab and change these settings as per pic below. You don't need to render the whole thing, just 20 seconds worth to see if this will work. I found that having your Dynamic RAM Preview set to high causes random problems come rendering time. Also, try using rendering with GPU acceleration turned OFF.

As for George's comment, follow this link to Mediainfo

https://sourceforge.net/projects/mediainfo/

The screen shot of the render settings can be copied with your basic PRT SCR button on your keyboard and using Paint to Paste/Save and then post.

Looking forward to seeing it.

Cheers !

PC Win 10 Pro 64-bit 16gb Intel® Core™i7-2600k Quad Core 3.40GHz
Cameras: Canon XF305 + Canon XH-A1
Blackmagic HyperDeck Studio Mini
Vegas Pro 14, User since Vegas 3.0

''When the cutting stops, the editing begins...''


Return to posts index

Mattheo Bjokru
Re: Rendering video always randomly messed up?
on Jun 28, 2018 at 1:17:27 pm

"GPU acceleration" was the problem! After setting it OFF it renders just like the preview, without a single bad frame 😃 Rendering takes much more time, but I'm still happy with the solution!

Thanks to all of you for your precious help!


Return to posts index

George Dean
Re: Rendering video always randomly messed up?
on Jun 28, 2018 at 5:31:05 pm

Actually reading back through your thread, the hint of the problem was in your very first post and I missed it. I was getting there, but Francois beat me to it. Whenever we have a perfect preview and a lousy render (graphics messed up), it is often the GPU causing the problem and simply turning it off will produce the desired render. Rendering speed is then often the trad off. A GPU which is optimized in the application to provide faster rendering times and reliable quality is the best fix, but then it may be a cost issue to switch out the GPU and doing so may cause an issue with some other application. Glad you got it resolved and sorry it took so long.

Best Regards......George


Return to posts index


Francois Pénzes
Re: Rendering video always randomly messed up?
on Jun 29, 2018 at 12:28:23 am

Hi George

No need to beat yourself. From first post to solution it took less than 24 hours, with all of us chipping in, to find a solution for this lad.

Software corporations typically take longer then that...

Cheers ! And give yourself a pat on the back !

PC Win 10 Pro 64-bit 16gb Intel® Core™i7-2600k Quad Core 3.40GHz
Cameras: Canon XF305 + Canon XH-A1
Blackmagic HyperDeck Studio Mini
Vegas Pro 14, User since Vegas 3.0

''When the cutting stops, the editing begins...''


Return to posts index

George Dean
Re: Rendering video always randomly messed up?
on Jun 29, 2018 at 2:57:28 pm

Hi Francois,

LOL.......I wasn't beating myself up, but Thank You. Just pointing out I missed the obvious on this one!


Best Regards......George


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2018 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]