FORUMS: list search recent posts

White noise (periodically) when recording

COW Forums : VEGAS Pro

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Jeff David
White noise (periodically) when recording
on Dec 29, 2016 at 7:55:00 pm

Wow - I am really upset as lately I have been having what I call, "white noise" when recording in Sony Movie Studio Platinum 13.

I never had this happen before but now - sometimes - I get this low hum or white noise or static sound especially evident during pauses. It's baffling as I never had it before.

Does it even matter? Maybe it will not be noticeable when speaking? I don't think it is so maybe I should not worry?

I did some reasearch and I know people say it can be like 100 different things. Interference from other electrical appliances RFI, EMI - I prob got those terms wrong but something like that.

To me, it seems to be picking up the low hum of the fan in my computer. I am using the AT2020 USB so of course it plugs into the computer usb port.

Other times, the sound is perfect and there is no static or white noise during brief pauses in speaking.

I tried shutting off all appliances, well except the computer modem - which actually sits close to where my computer is - maybe I should move it farther away. I prob need to have it running when in Movie Studio I would think.

From the background research I see where people are saying it took them weeks to figure it out, tried all different things.

I can try grounding wire. Someone said to hook up a wire to the computer and ground it. Haven't tried that yet.

I didn't see anything under noise reduction in Sony Movie Studio Platinum 13 so I dont' think it has that feature.

I see there are also plugins like ISOTOPE although that looks quite expensive.

I remembered I do have Sony Soundforge - though I never used it. However, I fired it up and saw where there is a method to suppress background noise but so far it hasn't worked. Maybe I need to play w the settings more.

This is frustrating as I am on the verge of finishing my long worked on project.

I guess I"ll try messing w Sound forge some more, moving he modem further away, shutting off all other electrical devices/unplugging them, turning off bluetooth devices - I even turned off the refrigerator, hooking up a grounding wire (I know I read that somewhere) etc.

Any other tips will be appreciated!

Lenovo quad core i7 16gb of ram, Windows 8.1 MS 13 64 bit Thumbnail is view out of the Olde North Church window where the signal lanterns were hung, as in, "1 if by land 2 if by sea" looking across the Charles River to the Charlestown Naval Yard where rebels awaited the signal April 18th, 1775.


Return to posts index

Chris Wright
Re: White noise (periodically) when recording
on Dec 30, 2016 at 5:05:53 pm

try plugging into another computer. audition can remove a lot of white noise with adaptive noise removal.


Return to posts index

Jeff David
Re: White noise (periodically) when recording
on Feb 27, 2017 at 11:34:22 pm

I solved the problem simply by using the usb port on the back of the computer and there is no static now. Clear as a bell!

Maybe the issue was the other usb ports I have are right next to each other - there are 3 of them, as well as the plug for my second monitor.

Thanks!

Lenovo quad core i7 16gb of ram, Windows 8.1 MS 13 64 bit Thumbnail is view out of the Olde North Church window where the signal lanterns were hung, as in, "1 if by land 2 if by sea" looking across the Charles River to the Charlestown Naval Yard where rebels awaited the signal April 18th, 1775.


Return to posts index


Steve Rhoden
Re: White noise (periodically) when recording
on Dec 31, 2016 at 11:46:13 pm

Sometimes it can be a faulty connection, like with your usb or other connections.

Steve Rhoden (Cow Leader)
Film Maker & VFX Artist.
Owner of Filmex Creative Media.
Samples of my Work and Company can be seen here:
http://www.facebook.com/FilmexCreativeMedia


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2017 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]