FORUMS: list search recent posts

Inertial Bounce expressions suddenly not working!

COW Forums : Adobe After Effects

<< PREVIOUS   •   FAQ   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Michael Chappell
Inertial Bounce expressions suddenly not working!
on Aug 14, 2013 at 6:01:15 pm

Can anyone tell me why this started happening in CS6? This expression always worked before.



The first run through, it throws an error for Line 19. There is no Line 19. Re-connecting the expression then throws the error above at Line 16.


Return to posts index

Ridley Walker
Re: Inertial Bounce expressions suddenly not working!
on Aug 14, 2013 at 8:22:25 pm

It works for me in CS6. Have you updated to the current version of CS6? Mine is 11.02.11.

If you are running the current version, try resetting the application preferences to their defaults by holding down Control+Shift+ Alt (Command+Shift+Option) when you launch After Effects.


Return to posts index

Michael Chappell
Re: Inertial Bounce expressions suddenly not working!
on Aug 14, 2013 at 9:13:54 pm

Thanks, Ridley.

I do have the most current updates. Tried trashing the system prefs.

It actually worked for about 60 seconds before it started throwing the error again.

I have used this expression in countless projects without incident. It makes no sense that suddenly it has stopped working as of yesterday!

Best,
Mike


Return to posts index


Todd Kopriva
Re: Inertial Bounce expressions suddenly not working!
on Aug 14, 2013 at 10:13:55 pm

It's working fine for me.

If you upload your project somewhere I can grab it, I'll have a look.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Todd Kopriva, Adobe Systems Incorporated
After Effects quality engineering
After Effects team blog
---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Return to posts index

Michael Chappell
Re: Inertial Bounce expressions suddenly not working!
on Aug 14, 2013 at 11:50:30 pm

Thanks Todd!

I created a project from the precomp:

https://www.dropbox.com/s/dtqz5rd9tx2srvf/007%20Location%20Diagram.aep

Still having the issue.

Best,
Mike


Return to posts index

Ridley Walker
Re: Inertial Bounce expressions suddenly not working!
on Aug 15, 2013 at 3:09:34 pm

Mike;

I took a peek at the project as well. The divide by zero error occurs at this line :

value + v*amp*Math.sin(freq*t*2*Math.PI)/Math.exp(decay*t);

and is related to the length of the Composition. The math involved is beyond me, but time in the expression is calculated on the length of the entire Composition. The Comp you uploaded is over 18 min long, adjust the Composition time to a minute and the expressions work.

I think this question/issue might be better answered by posting a the question in the Expressions Forum
http://forums.creativecow.net/adobe_after_effects_expressions


Perhaps Dan Ebberts will weigh in.


Return to posts index


Ridley Walker
Re: Inertial Bounce expressions suddenly not working!
on Aug 15, 2013 at 6:07:15 pm

Its even more interesting. The distance between keyframes also factors in, the keyframe distance is another element in the inertial bounce calculation, this ditance may be returning a result that is makes division using the time factor (the length of the Comp at 0:18:35:14) produce a divide by zero result. Increasing the distance between keyframes or reducing the length of the Composition remove the error.

It seems you've revealed a flaw in the expression that only occurs under very specific circumstances.


Return to posts index

Michael Chappell
Re: Inertial Bounce expressions suddenly not working!
on Aug 15, 2013 at 8:26:41 pm

Thanks for taking a look, Ridley!

I've tried a couple of things, including your suggestions, but they aren't really working out.

As a side note, I've used this expression in comps that were 2-3 minutes without a problem in the past.

Got this reply on Twitter:



I'll take your advice and throw this in the Expressions forum.

Thanks again!
Mike


Return to posts index

Ridley Walker
Re: Inertial Bounce expressions suddenly not working!
on Aug 16, 2013 at 12:55:18 am

[Michael Chappell] "As a side note, I've used this expression in comps that were 2-3 minutes without a problem in the past.
"


Yes, but the Composition you uploaded is longer than 18 minutes. Just discovered that Dan Ebberts solved the problem in the Expressions forum, it seems that the length of the Composition was a factor.


Return to posts index


Roland R. Kahlenberg
Re: Inertial Bounce expressions suddenly not working!
on Aug 16, 2013 at 6:18:31 am

[Ridley Walker] "Just discovered that Dan Ebberts solved the problem in the Expressions forum, it seems that the length of the Composition was a factor."

Is this the same thread that Dan posted - http://forums.creativecow.net/thread/227/19701 ?

RoRK

Intensive mocha & AE Training in Singapore and Other Dangerous Locations

Imagineer Systems (mocha) Certified Instructor
& Adobe After Effects CS6 ACE/ACI


Return to posts index

Ridley Walker
Re: Inertial Bounce expressions suddenly not working!
on Aug 16, 2013 at 3:32:54 pm

RoRK its this thread:

http://forums.creativecow.net/thread/227/24967


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2017 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]