FORUMS: list search recent posts

Creating an Alpha Channel???

COW Forums : Apple Motion

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
Steve C
Creating an Alpha Channel???
on Jun 30, 2007 at 1:10:10 am

I am taking the lower third from the Tech Blue Theme and modifying it to be basically the white bar at the top I want to Create an alpha Channel so can just place the .motn file in anywhere FCP and it will be transparent.

I don't want to have to place my background image into Motion, because it will be used in several different places and I may want to slide it a little.

How can I do this.

Thanks

Steve Cohen

Editor

O2 Media Inc.


Return to posts index

Noah Kadner
Re: Creating an Alpha Channel???
on Jun 30, 2007 at 6:30:30 am

In Motion 2 or 3?

Unlock the secrets of the DVX100 and Final Cut Pro!
http://www.callboxlive.com


Return to posts index

Steve C
Re: Creating an Alpha Channel???
on Jun 30, 2007 at 9:17:17 pm

Motion 3.0.1.

Sorry.



Steve Cohen

Editor

O2 Media Inc.


Return to posts index


Noah Kadner
Re: Creating an Alpha Channel???
on Jul 1, 2007 at 4:29:13 am

Well the main thing is in project properties turn background opacity to zero and then export as a Motion project or in a format that supports Alpha channels such as Animation or PSD.

Noah

Unlock the secrets of the DVX100 and Final Cut Pro!
http://www.callboxlive.com


Return to posts index

Steve C
Re: Creating an Alpha Channel???
on Jul 1, 2007 at 1:10:30 pm

Thanks Noah;

I checked and the project properties are set properly.

I think the issue is that the is a Lens Flare Element that is not (or will not allow) and alpha channel to be set properly.

The exact template I started with was the Tech Blue Lower Third from Motion 3 and I tuned off the User Content layer and all the layers in "Lower Third' except the Titlebar-White to get the lower third I wanted, but it seems like the Lens Flare Element is causing the problem.

Anyway around this.

I really want to make this a Master Template that I can just trhow in from Final Cut and change the text info.

Thanks

Steve Cohen

Editor

O2 Media Inc.


Return to posts index

Noah Kadner
Re: Creating an Alpha Channel???
on Jul 1, 2007 at 5:04:39 pm

Can you post a still- not quite sure what you're having problems with from the description.

Noah

Unlock the secrets of the DVX100 and Final Cut Pro!
http://www.callboxlive.com


Return to posts index


Steve C
Re: Creating an Alpha Channel???
on Jul 1, 2007 at 7:47:07 pm

Noah;

There is a still posted at http://bellsouthpwp2.net/m/e/megacolor/images/Lower_Third.jpg

I made the backgroung white to illustrate what is happening.

Whatever is white in the still (normally Black) shows is transparent.

The area that is black around the lens flair remains black when I bring it into FCP.

Also I'm not rendering it out, I'm bringing the .motn file directly into FCP, this has always worked in the past.

Thanks

Steve Cohen

Editor

O2 Media Inc.


Return to posts index

Noah Kadner
Re: Creating an Alpha Channel???
on Jul 1, 2007 at 8:53:25 pm

Send me the project file- noefresh at hotmail dot com

Noah

Unlock the secrets of the DVX100 and Final Cut Pro!
http://www.callboxlive.com


Return to posts index

Mark Preston
Re: Creating an Alpha Channel???
on Jul 14, 2010 at 8:37:38 am

I've been playing with this exact same thing this morning.

The lens flare seems to not work as an alpha channel unless you have a drop zone behind it within the template.


Exporting it as a mov file with alpha or exporting it as a master template for fcp doesn't change anything, it still renders with a black background behind the lens flare.


Return to posts index


Mark Preston
Re: Creating an Alpha Channel???
on Jul 14, 2010 at 8:47:26 am

The lens flare element is using a fill option within shape>style tabs of the inspector.

It has been set to work with the media drop zone within the template which is set to see through its fill layer.

The way I quickly fixed the problem was to uncheck the fill box and tick the outline box.
Then set the brush opacity to 0% and the width to whatever but not 0.

Seems to have worked. If I knew more I'd look around within the blending settings of the layers.



Return to posts index

Rich Denmark
Re: Creating an Alpha Channel???
on Jan 22, 2012 at 11:38:20 pm

Thanks, I was running into a millions ways online to mess with blending modes, adding drop zones, master templates, blah blah blah. When using the Tech Blue template in Motion 3 the project has a black bakground which you can remove. You then find the lens flare they supply has a black background no matter what.

You've described the only way to fix this issue.
Through the Inspector go to Shape>Style and turn off the fill.


Return to posts index

Keith Levizon
Re: Creating an Alpha Channel???
on Jan 13, 2017 at 5:01:54 am

Thanks a lot Mark!!!


Return to posts index

<< PREVIOUS   •   VIEW ALL   •   PRINT   •   NEXT >>
© 2017 CreativeCOW.net All Rights Reserved
[TOP]