Creative COW SIGN IN :: SPONSORS :: ADVERTISING :: ABOUT US :: CONTACT US :: FAQ
Creative COW's LinkedIn GroupCreative COW's Facebook PageCreative COW on TwitterCreative COW's Google+ PageCreative COW on YouTube
ADOBE PREMIERE PRO:HomeTutorialsForumArticlesPodcastsBasics ForumCreative Cloud Debate

Re: Editing h.264/x.264 in Premiere Pro

COW Forums : Adobe Premiere Pro basics

VIEW ALL   •   ADD A NEW POST   •   PRINT
Share on Facebook
Respond to this post   •   Return to posts index   •   Read entire thread


Cios KappelRe: Editing h.264/x.264 in Premiere Pro
by on Jun 18, 2012 at 3:47:53 am

I experienced the same issues in the following process:
- Create sequences with source material as proxies (.MTS footage off a Panasonic GH2 with custom firmware)
- Process source material in VirtualDub (for deshaking using Deshaker) and encode using x264vfw
- "Replace Footage" to get the deshaken versions into Premiere

The original material never showed any problems. Once replaced with the (audioless) deshaken versions, the problems started occuring (black/red frames at beginning and/or end of clips, repeated frames --> judder at random points in clips). Replacing them with the source material would result in problemless video yet again.

After a lot of trial/error and online research, I find the following things are suspect:
- Transitions, specifically Cross Dissolve
- Video For Windows (VfW)
- B-frames in the video stream

I'm afraid I was happy enough to be able to export a problem-free version of my current project that I am not able to point the finger at the culprit without doubt. It may very well be a combination of factors.

The things I tried in chronological order were:
- Clear the media cache and delete all renders for the project (this step actually happened regularly in the debugging process)
- Rename/delete the userAppdataRoamingAdobePremiere Pro5.5 directory
- Disable writing an XMP ID to the files
- Remove transitions on clips before replacing the footage
- Repackage the video streams in the .avi-files outputted by VirtualDub in .mp4 containers using ffmpeg (this seemed to do wonders initially, if only in speeding up Premiere operation)
- Disable h264 decoding in ffdshow VfW configuration (after reading about VfW's issues with B-frames and having seen implied that Premiere might use external VfW codecs)
- Reencode the footage where problems were showing with settings that avoid B-frames altogether

I'm not sure what the role of transitions is in this, but I do feel that for clips that do not involve any transitions, I've had way less or even no problems with repeated frames. Having said that, only the reencoding without B-frames seems to have reliably removed the issues (although most of the replacement material in the aforementioned project _does contain B-frames_ and is rendered without issue).

You could use MediaInfo to inspect your problematic material. The encoding settings are most probably stored in the video descriptor. I'd definitely try reencoding with a B-frame-less setting.


Posts IndexRead Thread
Reply   Like  
Share on Facebook


Current Message Thread:




LOGIN TO REPLY



FORUMSTUTORIALSFEATURESVIDEOSPODCASTSEVENTSSERVICESNEWSLETTERNEWSBLOGS

Creative COW LinkedIn Group Creative COW Facebook Page Creative COW on Twitter
© 2014 CreativeCOW.net All rights are reserved. - Privacy Policy

[Top]